“Dit is geen fraai verhaal, Stefanie”. Terwijl hij oude fotoboeken voor me opdiept uit verhuisdozen op de zolder, vertelt de broer van m’n vader dat onze voorouders vrijwel zeker slaven hielden op Curaçao. Sterker nog, via een Amerikaanse zakenrelatie had hij al eerder gehoord dat onze verwanten slaven verhandelden aan verwanten van die zakenrelatie. Eindelijk iemand die iets meer weet.

Schuilen in de stilte

Bladerend door de oude fotoboeken, peins ik over de informatie over plantagebezit en de financiële compensatie die mijn voorouders kregen voor de slaven bij de afschaffing. Het doet onwerkelijk aan. Wat een bizar gegeven dat de slavenhouders “schadeloos werden gesteld voor het verlies van bezit” ten tijde van de afschaffing van de slavernij. Het is moeilijk te bevatten dat mijn voorouders hier deel van uitmaakten. En bovenal: wat gek dat deze geschiedenis, die ik met minimale inspanningen heb opgespoord, zo onbekend is binnen mijn familie.

Ik praat met dr. Valika Smeulders door over mijn bevindingen. Zij rondde haar promotieonderzoek naar slavernij af in 2014. Ze bevestigt mijn vermoeden over de barre leefomstandigheden op de plantages. Vaak waren de slaven in dienst in huis of op het land en werden ze voor allerhande zware klussen ingezet. “Soms worden de omstandigheden van slaven op de Nederlandse Antillen en in Suriname naast elkaar gelegd. In vergelijking tot het harde regime in Suriname, lijkt het dan met het leed op de Antillen ’mee te vallen’. Echter, er was niet voor niets sprake van een slavenopstand in 1795 op Curaçao. Nadat de opstand is bezworen met grof geweld van de slavenhouders, zijn de omstandigheden iets verbeterd. Met betere regels probeerden de slavenhouders een volgende opstand te voorkomen. Maar vergis je niet: de slaafgemaakten waren nog steeds overgeleverd aan de willekeur van de meester en er zijn zoveel mensen ruw hun vrijheid en thuisland ontnomen. De vrijheid om je eigen keuzes te maken is zo’n kostbaar goed. Dat iemand ontnemen is onmenselijk”.

Het verwondert dr. Smeulders allerminst dat er zo weinig bekend is in mijn familie. In vaktermen wordt dit ‘de stilte’ genoemd. “Velen staan liever niet stil bij dit gedeelte van de Nederlandse geschiedenis. We zien de Gouden Eeuw liever als een tijd van ontdekking en triomf en handelsgeest zonder stil te staan bij de pijnlijke kant van deze medaille.” Ze vervolgt: “Deze stilte zie je ook terug in de representatie van onze geschiedenis in musea en ons onderwijs”. Kortom, mijn familie is hierin niet uniek. En ook ik blijk niet immuun voor het willen schuilen in die stilte.

Stemmen die gehoord moeten worden

Want met het verstrijken van de tijd en het naderbij kruipen van de deadline voor dit artikel, merk ik dat de drempel om alles open en bloot op te schrijven groter wordt. Deze ontdekkingen over de rol van mijn familie op Curaçao brengen me van m’n stuk. Het is een stuk makkelijker dit allemaal niet te weten. Ik wil niet zwijgen, maar voel steeds minder de vrijmoedigheid om m’n zoektocht open te delen. Dat verrast me. Ik was immers zo gedreven door dialoog en verbinding aan dit onderzoek van mijn familiegeschiedenis begonnen. Nu het allemaal zo dichtbij komt en mijn eigen familie raakt, wordt het openlijk delen van deze geschiedenis minder vanzelfsprekend. Ik begrijp Ben Affleck inmiddels een stuk beter. Ondertussen vraag ik toestemming aan mijn familieleden om dit onderdeel van onze geschiedenis te beschrijven. En ervaar ik opluchting en trots als ik er via een andere oom uit Amerika achter kom dat mijn voorouders oorspronkelijk als Lutherse predikant en arts in 1757 op Curaçao belandden. Ook verneem ik dat voorouders de “Curaçaosche Courant” opzetten. Dat zijn verhalen waar ik meer mee kan. Waar ik trots op kan zijn. Best aanlokkelijk om het daarbij te laten. Maar ik besluit al gauw dat dat niet gaat. De stilte is namelijk een stilte van schaamte en pijn. Ze herbergt verhalen die gehoord en gedeeld moeten worden, zodat we met kennis van deze gedeelde geschiedenis samen aan een toekomst van gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid kunnen bouwen. Het wordt tijd dat alle stemmen de ruimte krijgen en uit de stilte kunnen opklinken.

Lees morgen het slot van Stefanie’s verkenning naar haar familiegeschiedenis op Nieuwwij.nl.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Stefanie-Schuddebeurs

Stefanie Schuddebeurs

trainer, medeoprichter Luisteracademie

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.