In 2005 schreef Bobby Henderson, een 24-jarige natuurkundige, een open brief naar het bureau van onderwijs in de staat Kansas. Hierin maakte hij bezwaar tegen het besluit dat naast de evolutietheorie ook intelligent design verplicht onderwezen zou worden op middelbare scholen. Intelligent design is de theorie dat onze wereld zo ingewikkeld in elkaar zit dat zij niet door toeval of evolutie ontstaan kan zijn. Aanhangers van intelligent design geloven daarom dat er een intelligente ontwerper moet zijn die onze wereld ontworpen heeft. Hierdoor is intelligent design dus in feite een variatie op religieus creationisme. Omdat de meeste aanhangers van intelligent design Amerikaanse christenen zijn, wordt de theorie door aanhangers van de evolutietheorie gezien als een poging om het creationisme via een omweg het Amerikaanse onderwijs in the sluizen.
Ook Bobby Henderson was tegen het idee om intelligent design in het schoolcurriculum op te nemen. In zijn open brief legt hij uit protest zijn alternatieve versie van intelligent design uit, namelijk de schepping van de aarde door het Vliegend Spaghettimonster, en betoogt hij dat zijn theorie net zo waarschijnlijk is als de gangbare theorie over intelligent design. Henderson stelt daarom voor dat ook zijn theorie over het Vliegend Spaghettimonster wordt opgenomen als verplichte lesstof en dat een derde van de onderwijstijd wordt besteed aan evolutieleer, een derde aan intelligent design en een derde aan het Vliegend Spaghettimonster.
Henderson zette de brief op zijn website en kreeg een stormvloed aan reacties. Als snel werd de theorie over het Vliegend Spaghettimonster opgepikt door andere websites en media en werd het een populair internetfenomeen. Het Vliegend Spaghettimonster groeide uit tot een symbool van protest tegen religieuze denkbeelden in het onderwijs. Henderson breidde zijn theorie rondom het Vliegend Spaghettimonster verder uit en publiceerde in 2006 zijn evangelie, The Gospel of the Flying Spaghetti Monster en in 2010 een bijbel, The loose Canon, the Holy Book of the Church of the Flying Spaghetti Monster.
In de loop der jaren is het aanhangen van de kerk van het Vliegend Spaghettimonster uitgegroeid tot een manier om te strijden voor vrijheid van godsdienst. In verschillende landen wordt er gestreden voor het recht om met een vergiet op het hoofd op een officiële pasfoto te mogen. Hoewel dit in enkele landen geweigerd is, is het wel toegestaan door enkele Amerikaanse staten en in Oostenrijk en Tsjechië. In Nederland heeft gemeente Emmen in overleg met de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens een pasfoto met vergiet echter geweigerd. Tegen dit besluit is de kerk van het Vliegend Spaghettimonster in beroep gegaan. Het besluit hierover volgt 25 april.
Hoewel er gemopperd wordt dat de acties rondom het Vliegend Spaghettimonster alleen maar flauwiteiten zijn, ligt er een serieuze vraag aan ten grondslag: wie bepaalt wat een religie is en op welke gronden wordt deze beslissing genomen? Ondanks onze scheiding tussen kerk en staat, is het nog steeds de staat, of een aan de staat verbonden organisatie, die beslist of een kerk erkend wordt en of iemand een gegronde religieuze reden heeft om met hoofdbedekking op een pasfoto te staan. Wat is de reden dat een hoofddoek wèl toegestaan wordt op een pasfoto en een vergiet niet? Oftewel: waarom wordt de ene religie wel als legitiem gezien en de andere niet? Dit zijn vragen die door de kerk van het Vliegend Spaghettimonster aan de kaak worden gesteld. Hoewel dit op een ludieke en grappige manier wordt gedaan, maakt het onderliggende doel de kerk tot een stuk meer dan slechts een grap.
Boeiend artikel. Bobby Henderson had een punt wat betreft het onderwijs. En de beweging of ‘kerk’ rond het Vliegend Spaghettimonster heeft als protestbeweging inderdaad relevantie. Tegelijk miskent de beweging de aard van wat religie is. Een religieuze traditie bedenk je niet in een achternamiddag. Het gaat om historisch gegroeide bewegingen en tradities die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Pogingen om het levensmysterie te duiden en modellen voor zingeving. Daarmee zijn ze allerminst onaantastbaar of onveranderlijk. Bovendien bestaat elke wereldgodsdienst uit talloze varianten en denominaties. Maar het is een gotspe om een vergiet gelijk te stellen aan een keppel of hoofddoek. Wie dat wel doet mist historisch en antropologisch inzicht.
Leuk stukje, ben benieuwd wat 25 april de uitspraak zal zijn.
@Theo
De kerk van het Vliegend Spagettimonster ontstond inderdaad niet op een achternamiddag. Dat was slechts de eerste Openbaring.
Waarna de beweging op gang kwam en inmiddels zijn we elf jaar verder.
Dat is jong ja, maar sinds wanneer is leeftijd een geldig criterium om te bepalen of een religie geldigheid heeft of niet. Joseph Smith is de bezwaren die jij maakt waarschijnlijk ook tegengekomen.
En er zijn bovendien, hoewel eigenlijk ook irrelevant, verschillende stromingen binnen de Kerk van het Vliegend Spagettimonster
Tenslotte zijn inderdaad keppel/hoofddoek en vergiet niet exact uitwisselbaar.
Maar als het FSM-geloof voorschrijft dat ik met een vergiet op mijn hoofd op de foto moet, is dat uiteindelijk niets anders dan het gebod dat de moslima meent te moeten volgen vanuit haar religie.
@Theo Brandt
“Een religieuze traditie bedenk je niet in een achternamiddag. Het gaat om historisch gegroeide bewegingen en tradities die van generatie op generatie zijn doorgegeven. ”
BZZZT ! Fout!
Sorry, maar een religie laat zich heel wel “bedenken”. Zoals Rene al aangeeft: de “Openbaring” past in een achternamiddag. De rest kan een paar jaar duren.
Denk maar eens aan de profeet Mohammed. Die legde eigenhandig de grondslag voor een religie genaamd Islam die inmiddels ca. 1 miljard aanhangers telt.
En wat te denken van de “Church of Scientology”? Hier ten lande per gerechtelijke uitspraak bestempeld tot een stelletje commerciele boeven. In de VS nog steeds erkend als “religie”. Wie zal het zeggen?
Waarom zouden dat geen religies zijn en het Christendom wel?
En wat te denken van nog veel oudere religies? Zoals de verering van de oude Egyptische goden? En de klassiek-Griekse? Of Wicca? En wat te denken van alle schisma’s binnen de Hervormde kerk? Leiden die nu tot “echte” religies, of zijn het (zoals je uit de orthodoxe Katholieke theologie zou kunnen afleiden) slechts dwaal-leren?
De kerk van het vliegend spaghettimonster lijkt dan nog een vrij gematigde variant.
Als Katholiek werd ik, zo moest ik gedurende mijn jeugd toch wel concluderen, zondig geboren. Als jonge volwassene wilde ik dan ook graag clean verder, maar toch wel graag ergens bij horen. Overstappen naar een andere zichzelf bevuild hebbende godsdienst wilde ik niet. Maar wat waren dan de alternatieven? De mooie Tolkien Religie was me uiteindelijk wat te zweverig, en het handig rivaliserende Xzemenisme bleek helaas slechts fictie. Maar nu is er plots de club rond het Vliegende Spaghettimonster. Wat een uitkomst! Ik heb mijn vergiet al bij Blokker gehaald, en als goede bekeerling mijn naam veranderd. Blijft alleen de vraag waar ik na mijn dood terecht zal komen? In de spaghettihemel of in de spaghettihel? Ga ik verlicht door de molen of word ik eeuwig tot saus gekookt?