Uitstel van een oordeel

Allereerst moet ik denken aan Wilfred de Bruijn, een witte Nederlander die vanwege zijn homoseksualiteit werd mishandeld in zijn woonplaats Parijs. Na het delen van foto’s van zijn zwaar toegetakelde gezicht werd het verhaal van zijn mishandeling al snel overgenomen in de media. Laat me helder zijn: ik twijfelde ook geen moment aan De Bruijn’s verhaal. Het valt me echter op dat in zijn geval de reactie haaks staat op de respons we nu in veelvoud zien: eerst maar even het onderzoek afwachten. Ook de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Rusland leverde weinig terughoudendheid op. Onlangs werd in Assen een man zwaargewond op straat gevonden. Vandaag werd triest genoeg bekend dat hij is overleden aan zijn verwondingen. Zonder schroom wordt bij deze tragedie over mishandeling gesproken. Geen afgerond onderzoek, maar getuigenverklaringen waren voldoende. Eveneens een heel andere respons dan in het geval van Henriquez.

Natuurlijk zijn er ook andere geluiden. De protestactie van gister en vele tweets met de hashtag #MitchHenriquez laten dat zien. De familie heeft aangegeven dankbaar te zijn voor de steun die uitgesproken wordt. Ze laten weten een stille tocht te organiseren. Maar waarom zijn zoveel mensen en media zo geneigd om het oordeel uit te stellen? En dat terwijl er al verschillende ooggetuigen hun verhaal deden op het internet en spraken over politiegeweld. Bovendien waren er videobeelden en een foto van de zwaargewonde Mitch Henriquez in het ziekenhuis. Waarom worden deze zaken niet uitgebreid uitgemeten in de media? In een (social) mediacultuur waarbij conclusies doorgaans overhaast worden getrokken, moet er toch een reden zijn waarom men nu zo terughoudend is. Het gaat er  dan niet eens om welke reactie beter is, maar wel om de vraag: waarom het verschil?

De politieke reacties

De lokale SP en D66 in Den Haag dienden gezamenlijk vragen in. Daarin spreken de partijen over het “onwel” worden van de heer Henriquez. Een opmerkelijke woordkeuze. Wanneer na een ongeluk, mishandeling of aanslag iemand gewond is geraakt en alle feiten ook nog niet voor honderd procent vastgesteld zijn, spreekt men ook niet van “onwel worden” van het slachtoffer. Over de mogelijke toedracht wordt niet gesproken. Via Twitter laat D66-voorman Robert van Asten weten dat hij de onderzoeksresultaten wil afwachten voor hij tot een conclusie komt. Naast het feit dat ‘onwel worden’ al een conclusie is rijst de vraag: wanneer er al zoveel video- en fotomateriaal beschikbaar is, en getuigen het optreden van de agenten negatief duiden, hoe kunnen de SP en D66 het dan nalaten om vragen te stellen over de vermoedelijke oorzaak? Zouden zij niet het zekere voor het onzekere willen nemen en herhaling van zo’n voorval willen voorkomen? Datzelfde geldt overigens voor de politie zelf: waarom zijn er geen agenten op non-actief gesteld, gewoon, voor de zekerheid? Zoals wel vaker en om mindere feiten gebeurd? De uiteindelijke onderzoeksconclusies kunnen dan leiden tot een definitief oordeel. Omroep West meldt dat de betrokken agenten zelf de keuze hebben om tijdelijk ander werk te doen.

Een ander punt: het voorval staat landelijk gezien niet hoog op de prioriteitenlijst. Magda Berndsen (D66) sprak in een tweet van een “lokale aangelegenheid” en verwees naar de vragen van de Haagse afdeling. Het betreft echter ook een internationale zaak. Henriquez is een Arubaan, en dus een burger van een ander land (weliswaar in hetzelfde koninkrijk). Wanneer een Nederlander in het buitenland om het leven komt onder verdachte omstandigheden is dat toch ook niet slechts een lokale aangelegenheid? Gert-Jan Segers, nota bene woordvoerder Koninkrijksrelaties van de Christenunie, had geen bedroefde of geschokte woorden voor de dood van Henriquez, maar sprak zich op Twitter wel afkeurend uit tegen de demonstranten die “gewelddadig” werden. Daarmee scheert hij alle mensen die naar het politiebureau De Heemstraat kwamen over een kam, en doet hij geen recht aan de bezwaren van de demonstranten. Hij zou eens het onderzoek Making Trouble van dr. Femke Kaulingfreks eens moeten lezen. Zij onderzocht de politieke betekenis van opstandige jongeren in Utrecht en Grigny. Jongeren barsten niet zomaar uit in protesten.

Serieus

En dat is het punt: laten we deze zaak in vredesnaam serieus opvatten. Een man is dood en het heeft er alle schijn van dat zijn dood onnatuurlijk was. Laten we, voordat we het finale oordeel kunnen vellen, kijken wat we nu al kunnen doen. Stel om te beginnen vragen: Als je inderdaad anders reageerde in het geval van Henriquez, vraag je dan af waarom dat zo is. Als je vrienden, familieleden, media en politici anders ziet reageren dan gewoonlijk stel hen dan de vraag: waarom? Welke reflexen kun je ontdekken? Zie je de neiging om het te bagatelliseren of het slachtoffer de schuld te geven? Is er sprake van een kramp? Hecht je waarde aan de onschuld van politieagenten?  Welke grotere vraagstukken spelen mee in deze zaak en de verschillende reacties daarop? Naast een transparant en onafhankelijk onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez pleit ik dus voor zo’n kritisch zelfonderzoek. Dat zijn we hem, zijn nabestaanden en onszelf verplicht.

B Mijland bw

Bart Mijland

Humanist

Bart Mijland is de Groen & Kleurrijke Humanist en houdt zich bezig met vraagstukken rondom duurzaamheid, diversiteit en inclusie. …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.