Van GeenStijl kan en mag in alle redelijkheid (…) niet verwacht worden dat de wijze waarop de website het vrije woord beoefent gepaard gaat met een heuse politieke macht die mensen zal aanzetten de daad bij het woord te voegen. Zou dat het geval zijn, dan hebben de potentiële daders ontzettend veel werk te verrichten: de site van GeenStijl neemt namelijk vrijwel iedereen op de korrel: moslims, Marokkanen, allochtonen, linkse politici, rechtse politici, vrouwen, gehandicapten, opinion makers, recensenten, cabaretiers. Ik zou zeggen: onbegonnen werk.

GeenStijl heeft geen stijl

De naam van GeenStijl geeft het al aan: de site hanteert geen stijl. De site voelt zich op geen enkele manier verplicht tot wat voor stijl of wat voor morele criteria dan ook maar. Het beledigen is tot kunst verheven. Wie zo dom is in deze oh zo opvallende val te trappen, kan rekenen op bulderend hoongelach op de burelen van de site. Het is juist de bedoeling te choqueren, te beledigen, te kwetsen. Ga je de strijd aan met GeenStijl dan is de stand bij aanvang van de strijd al tien nul. Je wint nooit.

GeenStijl bestrijd je door er met een lichte glimlach kennis van te nemen, door meelij te hebben met de armzalige schrijvers die zich lenen voor deze site, en dan, zoals het een goede karavaan betaamt, door te gaan, de blaffende GeenStijlhonden achter je latend.

Toch doen

Maar er zijn altijd types die zich gedreven voelen door een zeker niet te verwerpen normbesef, die zich beledigd voelen door de GeenStijlwoorden, die zorgen hebben over de invloed van GeenStijl op de samenleving die al zo gepolariseerd is en die dan besluiten man- en vrouwmoedig aangifte tegen de site te gaan doen. Dat is wat vandaag om 16 uur een groep mensen in Amsterdam gaat doen. Initiatiefnemers van deze actie zijn activist/publicist Frank van der Linde en consultant en blogger Nourdine Tighadouini. ‘Laat justitie bepalen of taalgebruik van GeenStijl wel of niet door de beugel kan,’ zo verklaarden zij. Ook willen zij de respectabele Rabobank ertoe bewegen niet langer op GeenStijl te adverteren.

Sofisten en Socrates

De hele zaak doet me denken aan de sofisten in het oude Griekenland. De sofisten waren waarheidszoekers maar ze waren niet echt geïnteresseerd in die waarheid. De waarheid van vandaag is een andere waarheid dan die van gisteren en met hun ongeëvenaarde redeneringskunsten maakten ze de mensen en ongetwijfeld ook elkaar helemaal gek. Ze waren bot en grof, verkochten hun kennis aan de meest biedenden. Altijd wilden ze hun gelijk halen al wisten ze dondersgoed dat hun gelijk niet het ‘echte’ gelijk was. Het waren woordkunstenaars en je verloor het altijd van ze.

De sofisten waren de pestkoppen van de Atheense democratie. Maar waren ze ook gevaarlijk? Verschuilde zich een belangrijke politieke macht achter hen? Welnee, daarvoor waren hun redeneringen te oppervlakkig of te gemakkelijk door te prikken.

Dat was evenwel niet het geval bij een van de grootste filosofen van de westerse cultuur, Socrates. Ook hij deed aan waarheidsvinding en ook hij stelde de ene vraag na de andere om de waarheid te achterhalen. Maar hij was niet uit op goedkope succesjes. Het was hem ernst en achter hem verschuilde zich in zijn eigen dagen al en feitelijk tot op de dag van vandaag een grote politiek-maatschappelijke invloed. De Atheense elite vond hem om zijn denkbeelden en zijn invloed uiteindelijk zo gevaarlijk dat zij hem voor de rechtbank sleepten, die Socrates tot de gifbeker veroordeelde die hij nog opdronk ook.

Waar is het echte gevaar?

De vergissing die de aangevers van GeenStijl maken is dat ze een strijd zijn begonnen tegen mensen die op geen enkele wijze serieus te nemen zijn. Ze zijn de jokers van de samenleving die de grenzen van de vrijheid opzoeken. Woorden die gepaard gaan met macht zijn oneindig veel gevaarlijker en daarom verwijs ik de dames en heren ietwat wereldvreemde en naïeve GeenStijlaangevers naar de site van de PVV waar gesproken wordt over een islamloos en een moskeeloos Nederland. Waar woorden bedoeld zijn om mensen tot daden over te laten gaan. Dat soort taal is onvergelijkelijk veel gevaarlijker dan de infantiele stukjes op GeenStijl.

Jan Jaap de Ruiter

Jan Jaap de Ruiter

Arabist

Jan Jaap de Ruiter (1959) is arabist en de Arabische taal is zijn grote -professionele- liefde. Het Arabisch is een van de twee ankerpunten …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.