Volgens de islamitische kalender zitten we nu in de maand Muharrem. Voor alevieten zijn de eerste tien dagen van Muharrem een tijd van vasten en rouwen. Ze sluiten deze periode af door samen Ashura soep te eten.

Afgelopen week was Nieuwwij te gast bij de Alevi-gemeenschap in Oss om een kijkje te nemen in de keuken waar de Ashura vers wordt gemaakt.

Wil je zelf Ashura maken? Hier is het recept.

Ingrediënten:

  • 2 drinkglazen tarwe
  • Half drinkglas witte bonen
  • Half drinkglas kikkererwten
  • +/- 220 gr. gedroogd fruit zoals rozijnen, abrikozen, pruimen.
  • 1 appel
  • 1 theelepel appelsiroop
  • 8 kruidnagels
  • 1 kaneelstengel van ongeveer 10 cm
  • Kaneelpoeder
  • 1 theelepel zout
  • Naar smaak suiker
  • +/- 220 gr. noten naar keuze. Gepelde hazelnoten, walnoten, gepelde amandelen, pistache.

Voorbereiding:

  • Week de kikkererwten en de witte bonen een dag van te voren in water.
  • Giet de volgende dag het geheel in een vergiet en spoel het af.
  • Breng een soeppan vol water aan de kook en doe daar de tarwe, bonen en kikkererwten in.
  • Was de appel goed en prik de kruidnagels er in. Doe dit ook in de pan en laat het geheel een uur lang koken op middelmatig vuur.
  • Tijdens het koken zal er een schuimlaag ontstaan, verwijder deze regelmatig. Roer ook regelmatig zodat het niet gaat aanbakken.
  • Kook het geheel tot dat al de tarwe is ontbonden.
  • Doe ondertussen het gedroogde fruit in een andere pan en giet er kokend water overheen en kook het nog een minuut of 3. Doe het daarna in een vergiet en spoel het af. Dit voorkomt het verkleuren van de soep.
  • Doe het gedroogde fruit samen met de gebroken hazelnoten en de amandelen in de pan zodra de tarwe is ontbonden.
  • Voeg zout, het kaneelstokje en de appelsiroop toe.
  • Voeg er naar smaak suiker toe (even proeven).
  • Kook het geheel nog 10 minuten door en vergeet niet om regelmatig maar voorzichtig te roeren.
  • Laat de soep afkoelen. Het kan lauw of koud gegeten worden.
  • Verkruimel ondertussen de walnoten en de pistachenoten voor de garnering. Rooster deze in een koekenpan tot dat ze hun geur vrijgeven.
  • Doe de afgekoelde soep in kleine kommetjes en garneer deze met de geroosterde noten en kaneelpoeder. Naar wens kan er ook granaatappel hiervoor gebruikt worden.

Eet smakelijk!

Nog geen reactie — begin het gesprek.