Ik heb een persoonlijke klik met het thema en de doelgroep en toen ik de aankondigingen van het festival voorbij zag komen via sociale media, wilde ik namens Nieuw Wij een bijdrage leveren.

Het thema van het festival past helemaal in de trend dat mensen niet langer langs de lijnen van de traditionele geloofskaders hun levensovertuiging vormen, maar veel meer zoeken naar een persoonlijke invulling. Dat zie je zeker bij mensen die volledig geseculariseerd zijn. Slechts een kwart van alle kerkverlaters noemt zich atheïst. De rest – en dat is de helft van de Nederlandse bevolking – mixt en matcht overtuigingen en geeft er zijn of haar eigen draai aan.

De doelgroep van het festival behoort merendeels tot het restje kerkgangers, maar neemt wel afstand van het kerk-zijn van weleer. Ik was benieuwd in hoeverre ze daarmee ook open staan voor invulling vanuit tradities anders dan de christelijke.

En dus ga je kleien?

Ja! Natuurlijk is het spannend om bij volwassenen met behulp van klei het gesprek over (hun) levensovertuiging aan te vliegen. Maar na de nodige hilariteit en het ophalen van kleutertrauma’s gaat iedereen zo mooi aan de slag met kneden, nadenken en uitwisselen.

Iedereen maakt iets unieks en weet er zijn of haar eigen woorden aan te geven. Er wordt geluisterd, gevraagd en gedeeld. Na een uur zijn alle deelnemers onder de indruk van de kunstwerken en de verhalen die zijn losgekomen. Juist omdat het buiten de comfortzone is, levert het zoveel op.

Mixen en matchen de Graceland bezoekers ook?

Ik vond het verrassend dat bijna niemand traditionele christelijke beelden gebruikte in zijn of haar persoonlijke symbool. Geloof, hoop en liefde kwamen wel in vele andere vormen en kleuren voorbij, maar ook hele bijzondere persoonlijke symbolen ontbraken niet.

Een van de conclusies van de workshop was dat veel van de waarden die zijn benoemd, universeel zijn. Daarvan waren ze zich zeker bewust. Dat ze daarbij wel duidelijk een christelijke bril ophebben, wordt pas echt duidelijk in de spiegel van het gesprek met andersgelovigen. Voor mij is dat een enorme motivator om dat ‘inter-levensbeschouwelijke’ gesprek te blijven organiseren en te faciliteren.

Meer informatie:

  1. Meer informatie over Nieuw Wij Diensten vindt u op deze pagina.
  2. Lees hier een interview met programmaleider Agnes van der Sluijs.
Nog geen reactie — begin het gesprek.