Zoveel mensen, zoveel meningen. De workshop draait om het omgaan met totaal tegengestelde wereldbeelden. Chantal: ,,Stel dat iemand er op een verjaardag of in het wijkcentrum opeens een mening uitgooit die je gewoon niet kunt negeren. Iets racistisch of stereotyperend, om maar wat te noemen. In een split second moet je voor jezelf beslissen hoe je daarmee omgaat.”

Vaak lopen dergelijke situaties uit op een botsing. Daar schiet niemand iets mee op, meent Suissa. Als een gesprek een spannende wending neemt, zijn er vaak twee scenario’s. We zijn geneigd elkaar te overschreeuwen, wat niet zorgt voor een beter begrip voor elkaar. Terwijl de vredesstichters onder ons op zoek gaan naar de overeenkomsten en zo ‘de roze olifant in de kamer’ uit de weg gaan. Ik geloof juist in het ‘berijden en zo beteugelen van die olifant’.”

Je mag het oneens met elkaar zijn

Chantal Suissa heeft de methode ‘effectief nuanceren’ bedacht. Dit is een niet-aanvallende manier van het met elkaar oneens zijn. Het is dus niet nodig om het met elkaar eens te worden. Wel is het van belang om naar elkaar te luisteren, zodat er ook ruimte is voor andere meningen. In deze workshop leer je dat door te zien wat je met elkaar gemeen hebt. Dat is de basis om de aanwezige verschillen onderling te accepteren en zo effectief te communiceren.

Meer informatie

  1. Lees het gehele interview op de site van Stem in de Stad
  2. Deze en andere workshops zijn ook door anderen aan te vragen. Voor meer informatie over Nieuw Wij Diensten, zie deze pagina.
Profiel Chantal 2021 thuis

Chantal Suissa-Runne

Adviseur

Chantal Suissa-Runne heeft diverse succesvolle programma’s opgezet omtrent het verbinden van verschillende groepen in de samenleving …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.