Een goed verhaal sleept je dus mee. Je leeft mee met de personages, je voelt de emoties, hoort de geluiden en ruikt de geuren. Dit is een bijzondere en multi-inzetbare kunstvorm die volgens Sahand iedereen kan aanleren, of je nu wel of niet zelf met verhalen bent opgegroeid.

Verhalen

Hij leerde de Nieuw Wij trainers hoe je een verhaal structuur geeft, maar vooral wat maakt dat mensen zich goed kunnen inleven. We leerden over passief en actief taalgebruik, beschrijven en inzoomen. Waar zat je? Hoe zag die bank eruit? Waarom was je zo bang? Wie zat er naast je? Wat voelde je in je lichaam? Omschrijf de kamer eens, de kleur, de geur, wat hing er aan de muur?

Met de groep deden we interactieve oefeningen waarbij we een verhaal moesten laten ontstaan, maar ook als individu een verhaal mochten vertellen. Volgens Sahand zijn verhalen, wanneer je ze persoonlijk kunt maken, een goede remedie tegen haat en onverdraagzaamheid. Door je in te leven in het verhaal van de ander krijgt deze een gezicht en voel je diens menselijkheid. Je moet je verhouden tot zijn of haar verhaal. Dat is altijd een goed uitgangspunt voor ontmoeting.

De onderwerpen waarmee we moesten oefenen, zoals je bangste moment of de allereerste kus, leidden vanzelfsprekend tot hilarische, maar ook ontroerende verhalen waarmee we uitstekend konden oefenen.

Online

Vervolgens maakten onze hoofdredacteur Greco Idema en eindredacteur Enis Odaci ons wegwijs op de website. Zij leerden de trainers hoe zij zich, door goed gebruik van hun profielpagina en verwijzingen naar social media, nog beter kunnen profileren op Nieuw Wij.

Daar wij een grote familie beogen te zijn, moet dat straks ook online zichtbaar worden. Het is fijn dat wij opdrachtgevers kunnen laten zien welke trainers met welke specifieke competenties, ervaring en interesses we aan ons hebben verbonden. Voor de trainers is het een mooi platform om een inhoudelijke portfolio op te bouwen met artikelen, filmpjes, vlogs en andere content. Voor onze auteurs hebben we dit platform reeds gebouwd.

We kijken terug op een dynamische, inspirerende bijeenkomst waarin we met en van elkaar geleerd hebben. Persoonlijk kijk ik alweer uit naar de volgende trainersbijeenkomst. Ik hoop dat ik dan opnieuw zal lachen, leren en ontroerd raken.

Meer info?

  1. Nieuw Wij biedt ook diensten aan – lees er hier meer over.
  2. Een portret van Sahand Sahebdivani is hier te bekijken.
Profiel Chantal 2021 thuis

Chantal Suissa-Runne

Adviseur

Chantal Suissa-Runne heeft diverse succesvolle programma’s opgezet omtrent het verbinden van verschillende groepen in de samenleving …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.