Nieuw Wij Leert is onderdeel van de Nieuw Wij organisatie. Nieuw Wij Leert staat pal achter gelijkheid, artikel 1 van de grondwet en wil daarom alle uitsluitingsgronden tackelen. Maar hoe doe je dat?

Daartoe zijn in de loop der tijd allerlei methodieken ontwikkeld. W!J-leert heeft drie effectieve methodieken eruit gelicht: Classroom of DifferenceTM, Religious Diversity and Anti-Descrimination Training ModuleTM en Effectief Nuanceren. Tijdens de opleiding lieten de trainers Agnes van der Sluijs en Chantal Suissa-Runne ons kennis maken met deze drie methodes.

De eerste paar dagen van de opleiding ervoeren wij als deelnemer wat deze methodes met ons doen. De laatste paar dagen kropen we in de huid van de trainer. Zo leerden we beide kanten goed kennen.

Het was een intensieve opleiding waar waardevol op teruggekeken wordt. Enkele reacties van de cursisten.

IJzige kou, strakblauwe lucht, een gastvrij klooster en twintig mensen. Mensen die sterk verschillen in komaf en overtuigingen, maar allemaal mensen die deze verschillen willen overbruggen, die geloven in wij samen en die hun drijfveer vinden in ‘verbinding’. Dat woord past in ieders sociale DNA.

Het was een mooie en intensieve training. Wat was het confronterend om te voelen hoe makkelijk het is om in vooroordelen te schuilen, en hoe moeilijk het is om bij jezelf, en bij anderen deze vooroordelen te doorbreken. We hebben tal van werkvormen geleerd om jongeren in gesprek te brengen over verschillen in cultuur en religie, over vooroordelen en uitsluiting. Het is een mooi pakket om mee aan de slag te gaan.

Wout Gelderloos

Het verbinden van verschillen gaat over het aangaan van een werkelijk contact van mens tot mens waarbij je er achter komt dat we in de kern eigenlijk allemaal hetzelfde zijn: mens. Het gaat over het scheppen van de voorwaarden voor dit werkelijke contact: de tijd nemen, luisteren en je hart openen naar de ander. Dat ik dat als trainer mag faciliteren vind ik bijzonder!

Sanne de Kieviet

Nieuw Wij verbindt de verschillen. Dat werd maar al te duidelijk tijdens de vier dagen in het Dominicanen klooster in Huissen. Negentien mensen met uiteenlopende achtergronden, meningen en allemaal een andere kijk op de wereld. Gepassioneerd werd er gedeeld en gebotst. Verantwoord clashen noemden we dat. Ondanks af en toe een moeilijk moment kwam er toch iets essentieels overeen, namelijk deze wereld een stukje beter maken. Voor mijn gevoel waren we onderdeel van een microrevolutie daar in Huissen. Samen bespraken we concrete praktijken, bescheiden interventies in alledaagse, lokale ontmoetingen. De ander een kans geven om gehoord te worden en het gesprek aangaan in plaats van alleen maar strijd. Empathie en solidariteit. Het vereist durf en komt af en toe met een prijs, maar die is het waard.

Nikki Niland

Ik hoop en verwacht in de toekomst een mooie kruisbestuiving tussen de nieuwe initiatieven Nieuw Wij Leert, Werkt en Adviseert en de nieuw vormgegeven website Nieuwwij.nl.

Rosa van Bottenburg

Meer informatie over de diensten van Nieuw Wij vindt u op deze pagina.

Tanja van Hummel is filosoof en redacteur van Nieuwwij.nl. Ze nam deel aan deze training van Nieuw Wij Leert.

Tanja van Hummel

Tanja van Hummel

Filosoof en Schrijfcoach

Tanja van Hummel is filosoof en schrijfcoach. Tijdens haar filosofiestudie aan de Radboud Universiteit ontdekte zij een voorliefde voor …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.