Onderwijs gaat over meer dan leren lezen en schrijven, of schei- en wiskunde. Het is de weg naar een betere wereld waarin minder armoede is, minder ziekte, minder onderdrukking en minder oorlog. Grote woorden, maar daarom niet minder waar. Niet voor niks is één van de millenniumdoelen van de VN gericht op het naar school sturen van alle kinderen.

Het CMO onderschrijft dat. Onderwijs is een democratische kracht bij uitstek. Leerlingen leren om zelf na te denken en een oordeel te vormen, daar gaat het om. Leerlingen moeten de dingen niet nemen zoals ze zijn, maar zich afvragen waarom de wereld zo in elkaar steekt. En, als het ze niet bevalt, wat ze eraan kunnen doen. Wat ze eraan moeten doen.

De globalisering is een feit en onze acties hebben gevolgen voor mensen op de andere kant van de aardbol of voor mensen van volgende generaties. En omgekeerd. De opkomst van China en India heeft gevolgen voor het leven van Europeanen. De oorlog in Irak raakt ook ons bestaan….
De wereld heeft wereldburgers nodig, mensen met overzicht en een helder oordeel, ook moreel. We hopen dat leerlingen gevoel krijgen voor een rechtvaardige verdeling en niet alleen maar plat eigenbelang nastreven.

Het CMO doet zijn best docenten daarbij te ondersteunen. Voor wat het waard is.

Contactinformatie:
Website: www.cmo.nl

Nog geen reactie — begin het gesprek.