Nederland Bekent Kleur is een landelijke antiracistische organisatie die is opgericht in 1992. Met name in buurland Duitsland was toen een sterke toename van geweld tegen migranten. Begin 1992 werd ook in Nederland onder meer op een moskee in Amersfoort een aanslag gepleegd met een brandbom. Als reactie hierop werd de eerste “Nederland Bekent Kleur demonstratie” georganiseerd op het Museumplein in Amsterdam.

21 maart, VN dag tegen racisme

Deze eerste demonstratie was op 21 maart, de VN-dag tegen racisme. De demonstratie werd gesteund door 300 maatschappelijke organisaties en er namen 80.000 mensen aan deel waaronder toenmalig minster president Ruud Lubbers en FNV-vicevoorzitter Karin Adelmund. Ook in de jaren daarna werd jaarlijks door “Nederland Bekent Kleur” een grote demonstratie georganiseerd rond 21 maart, onder meer in Den Haag en Amsterdam-Zuidoost. Later werd jaarlijks rond die dag de “Beurs van Kleurrijk Nederland” in de Beurs van Berlage georganiseerd.

Paspoort tegen racisme

De stichting Nederland Bekent Kleur ontwikkelde ook het Paspoort tegen Racisme. Het eerste exemplaar werd op 7 december 1994 in Amsterdam door de Franse presidentsvrouw Danielle Mitterand aangeboden aan toenmalig vicepremier Wim Kok. Aan de activiteiten van Nederland Bekent Kleur deden door de jaren heen ook diverse andere prominente Nederlanders mee, waaronder Ed van Thijn, Mohammed Rabbae, Gerda Havertong, Ed Nijpels, Rabbijn Soetendorp, Johan Stekelenburg, Hans Dijkstal, Jan Pronk, Mies Bouhuys, Def Rhymtz en uit Algerije de prins of rai, Cheb Mami.

Kristallnacht

Nederland Bekent Kleur introduceerde in 1992 de herdenking van de Kristallnacht in Nederland. Deze nazi-pogrom uit 1938 werd toen in andere Europese landen al jaarlijks herdacht, maar in Nederland nog niet. De eerste herdenking vond plaats op het Waterlooplein in Amsterdam op 9 november 1992 en werd medegeorganiseerd door een aantal jongerenorganisaties. Vanaf 1993 vond de herdenking ook in een tiental andere steden in Nederland plaats. De landelijke coördinatie is in handen van Nederland Bekent Kleur.

Tegen racistische partijen

De stichting was ook actief rond de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Met steun van bekende Nederlanders waaronder actrice Gerda Havertong werd actie gevoerd tegen de deelname van racistische partijen zoals de Centrumdemocraten aan de verkiezingen. Dit gebeurde met de oproep “Kies Kleurig” die aan de kiezers werd gedaan. Vanaf 1997 is Nederland Bekent Kleur zich met name gaan richten op activiteiten en informatie voor scholieren en acties ten bate van de zogeheten witte illegalen en voor vluchtelingen.

Acties tegen PVV

Op 21 maart 2007 organiseerde “Nederland Bekent Kleur” in samenwerking met Samen Tegen Racisme een debat op de Universiteit van Amsterdam met de titel “Wat is het antwoord op Geert Wilders”. De partij van Wilders stelde amervragen hierover waarin werd aangedrongen op een verbod van deze bijeenkomst. De bijeenkomst, waar onder meer Ed van Thijn en Mohammed Rabbae op het programma stonden als sprekers, ging wel door en trok 500 deelnemers.

In december 2007 deed de anti-racisme organisatie aangifte tegen de PVV van Geert Wilders wegens overtreding van wetsartikel 137 (discriminatie en belediging van bevolkingsgroepen).

Op 22 maart 2008 werd door Nederland Bekent Kleur op de Amsterdamse Dam een manifestatie tegen racisme en voor solidariteit gehouden waar enkele duizenden mensen aan deelnamen. De actie was ook gericht tegen de discriminerende standpunten van de PVV. Oud-ministers Hans Dijkstal (VVD) en Hedy d’Ancona (PvdA) behoorden tot de sprekers op de Dam. Ruim vijftig bekende Nederlanders, onder wie Foppe de Haan, Hanneke Groenteman, Def Rhymz, Harry de Winter en Jörgen Raymann hadden mee opgeroepen voor de manifestatie.

Nog geen reactie — begin het gesprek.