Peter Blokland houdt zich al jaren bezig met duurzaamheid. Hij maakte een aantal jaren geleden een reis naar Antarctica die zijn bewustzijn voor dit thema aanwakkerde. “Duurzaamheid gaat voor mij over impact”, vertelt hij. “Ik begon mij af te vragen: Ben ik mij wel bewust van de impact die ik heb en die ik veroorzaak? Ben ik mij bewust van de grondstoffen die ik gebruik?” Maar duurzaamheid gaat voor hem ook verder dan dat. Ook sociale impact ziet hij als een belangrijk aspect van duurzaamheid. Hierbij kunnen we ons bijvoorbeeld afvragen hoe duurzaam onze relatie met onze naasten en onszelf is.
In het dagelijks leven probeert Peter sindsdien op meerdere niveaus te werken aan een verduurzaming van relaties en verdieping van bewustzijn. Als gids op het werk begeleidt hij groepen om ruimte te creëren voor waarden en zingeving op het werk. Daarnaast helpt hij mensen beter in verbinding staan met zichzelf en de rest van het team waardoor er gewerkt kan worden aan duurzamere relaties op de werkvloer en daarbuiten. Ook in de natuur treedt hij op als gids in leiderschapsexpedities.
Deze expedities zijn naast een fysieke tocht ook een innerlijke reis, met als doel om deelnemers dichter bij zichzelf te brengen en te laten reflecteren over wat er écht toe doet. Vaak zijn dit tochten door natuurgebieden met uitdagende omstandigheden, zoals een tocht door Lapland waar het -17 graden is. “Je staat tijdens zo’n reis voor enorme uitdagingen die je niet alleen aankunt, je moet het samen overleven, met de groep,” geeft Peter aan, “Ergens is de duurzaamheidstransitie net een samenwerkingsexpeditie. We staan voor een enorme uitdaging en we moeten leren hoe we die samen aangaan.”
Vanuit zijn expertise als gids deelt Peter vijf lessen met ons, die volgens hem essentieel zijn voor een succesvolle weg naar een duurzamere samenleving:
1: Leren te leven met minder
Als je op expeditie gaat in de natuur kan je geen kilo’s aan bagage meenemen, dus ga je heel bewust nadenken over wat je echt nodig hebt. Wat neem ik mee? Je komt er dan achter dat je eigenlijk helemaal niet zo veel nodig hebt. Met andere woorden: je leert om het te doen met minder! Bewust en gematigd consumeren is een les die we moeten leren in de duurzaamheidstransitie.
2: Vertragen
Het lijkt soms wel alsof snel en gehaast de standaardmodus is in onze samenleving. Tijdens een expeditie in de natuur is het van belang om te leren te vertragen. Observeer en reflecteer. Neem de tijd om lastige of uitdagende situaties goed in te schatten zodat je er op een doordachte manier mee om kan gaan. De klimaatcrisis is wellicht een van de lastigste uitdagingen die we op ons pad tegen zullen komen. Het is dan ook van belang om stil te staan bij de werkelijke uitdaging die deze crisis met zich meebrengt en de tijd te nemen om te reflecteren over oplossingen die recht doen aan de ernst van het probleem. Goede doordachte oplossingen zijn waardevoller dan gehaaste oppervlakkige handelingen die op de lange termijn wellicht alleen maar bijdragen aan het probleem.
3: Verbinden met jezelf, met anderen en de natuur
Wanneer je vertraagt, kom je ook dichter bij jezelf. En wanneer je de verbinding met jezelf weer aangaat en stil staat bij jouw waarden, drijfveren en bronnen van zingeving, dan kom je vanzelfsprekend ook weer in verbinding met de ander en de natuur. Om grote uitdagingen aan te gaan, waaronder de klimaatcrisis, hebben we elkaar nodig. Maar hoe denken wij met elkaar te kunnen samenwerken, als wij elkaar niet begrijpen, waarderen en in verbinding staan met elkaar? Hoe zijn wij van plan het klimaatprobleem aan te pakken als wij geen diepe verbintenis met de natuur ervaren?
4: Zorg dragen voor elkaar
Op een tocht moet je leren om zorgzaam te zijn voor elkaar. We hebben elkaar nodig: alleen redden we het niet. Dus zorg wat meer voor elkaar en leer met elkaar om te gaan. In de duurzaamheidstransitie kunnen we wel wat meer zorg voor elkaar dragen. Hebben wij oog voor de minderbedeelden en kwetsbaren in deze transitie? Laten we hen, die de transitie niet kunnen bijbenen achter, of zijn we bereid om hen te ondersteunen met het zetten van duurzame stappen?
5: Nieuwsgierig blijven
Nieuwsgierigheid is volgens Peter een onmisbare eigenschap tijdens zijn leiderschapsexpedities door de natuur, maar ook zeker binnen de duurzaamheidstransitie. “Je moet altijd blijven leren, ook van je fouten, zegt Peter. “Stel jezelf telkens weer de vraag: Wat kan ik volgende keer beter doen en hoe? Blijf nieuwsgierig naar nieuwe perspectieven en mogelijkheden waar je eerder nog niet bekend mee was.”
De duurzaamheidstransitie is een lange uitdagende tocht. “Maar er is altijd hoop,” herhaalt Peter meerdere malen tijden het gesprek, “en met het toepassen van de punten die we genoemd hebben komen we er wel doorheen!”
Voel je de kriebels al om ook op expeditie te gaan met Peter? Neem dan vooral een kijkje op zijn website: https://www.peterblokland.nl/. Daarnaast deelde hij onlangs bij de Ecosofie podcast enkele inzichten die zeker de moeite waard zijn om terug te luisteren!
Wil je eens verder praten met de interessante mensen die voor onze reeks inclusieve duurzaamheid geïnterviewd worden? Op zaterdag 26 maart vindt een Meet & Green plaats met alle geïnterviewden en betrokkenen. Voor deze bijzondere bijeenkomst stellen we enkele kaartjes beschikbaar voor onze trouwe lezers en vrienden van Nieuw Wij. Vertel ons via [email protected] waarom jij een kaartje wilt, en wellicht zien we je wel op 26 maart!
Ben je nog geen vriend (m/v/x) van Nieuw Wij?
Steun onze missie en wordt dat nu!