Bron: www.youtube.com

Van Ragheni Ghogli, één van de vier vrouwen in de video, wordt vandaag een tentoonstelling in Leiden geopend. De aanleiding is een interactieve installatie die eerder op het DesiYUP festival te zien was.

447458426_18126740557356645_5704144692736892616_n

Het werk van Ragheni Ghogli gaat om het vastleggen van levensenergie, Prana genoemd in het Sanskriet. Haar werk is een vertaling en vastlegging van haar identiteit, het is kleurrijk en abstract afgewisseld met figuratief werk bestaande uit acryl en bladgoud. Ragheni over haar werk: “Wie ben ik en wat wil ik doorgeven aan de volgende generatie? Het beeldende werk is een zoektocht naar de drie culturen, India, Suriname en Nederland die als water door mijn aderen heen stromen: Pani, Wattra, Water”.

In 1873 vertrok het eerste schip met contractarbeiders vanuit India naar Suriname. Dat was het begin van de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap, die dat dit jaar uitgebreid viert. 410 immigranten scheepten zich in voor de overtocht naar Paramaribo. De contractarbeiders uit India zouden na de afschaffing van de slavernij het werk van de tot slaaf gemaakten gaan overnemen. In totaal kwamen er door dit soort overtochten tot en met 1916 ongeveer 34.000 Hindostanen naar Suriname.

In Suriname kregen de contractarbeiders vaak zwaar werk te doen tegen een schamele beloning. Een werkdag duurde twaalf uur en alleen de zondag was een vrije dag. Een klein deel bezweek in Suriname aan ziekten en het zware werk, maar de meesten wisten met ijver en spaarzin zelfstandige landbouwers te worden. Wat ook bleef waren de tradities uit India. De meesten van hen kwamen rond 1975, toen Suriname onafhankelijk werd, naar Nederland. Veel Hindostanen kwamen terecht in Den Haag, maar ook in het noorden van het land. In Suriname wonen nu ongeveer 150.000 Hindostanen en in Nederland ongeveer 180.000.

Minister Robbert Dijkgraaf zei afgelopen woensdag in Den Haag: “Terecht vraagt u zich af: waarom kent vrijwel niemand in Nederland uw geschiedenis, uw erfgoed? Terwijl u Nederland zo goed hebt leren kennen in Suriname? Met het afgelopen Herdenkingsjaar hebben we een begin gemaakt om dit te veranderen. Het Hindostaanse immigratieverhaal is meer onderdeel geworden van wat Nederlanders weten over het gezamenlijke verleden. Meer onderdeel van wat wij als Nederlanders belangrijk vinden om samen te blijven herdenken.”

Lees ook

WAL_Elahi_omslag – kopie

Zijn Hindostanen in Nederland ongezien en ongehoord?

Ook contractarbeiders waren object van koloniale exploitatie

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.