Bij de piring natzar komen gelovigen in contact met God en men bidt er voor familieleden. Het gebruik is een samensmelting van christelijke en voorchristelijke tradities. Het sacrale, maar ook bediscussieerde object is een prachtig voorbeeld van de diversiteit van het christendom in Nederland.

Mystiek Moluks toont een piring natzar van een vrouw die in 1951 met de boot naar Nederland is gekomen. Na haar overlijden is het bord verweesd geraakt. Voor deze presentatie is de oorspronkelijke natzar (offergave) in juni 2021 naar de kerk gebracht. Hiervoor vond een speciale ceremonie plaats in de Molukse GJPIN kerk (Geredja Jemaat Protestant Indonesia di Nederland) in Apeldoorn.

De piring is daarna in langdurig bruikleen gegeven aan het museum door de Molukse kerk GJPIN in Apeldoorn. Mystiek Moluks is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Van Baaren Stichting.

Piring natzar op TV in Firma Erfgoed

In één van de afleveringen van het televisieprogramma Firma Erfgoed (EO) kreeg de piring natzar onlangs ook aandacht. Presentator Aldith Hunkar gaat in deze aflevering op bezoek bij de Molukse gemeenschap die zeventig jaar geleden naar Appingedam kwam en er haar eerste kerk stichtte. De aflevering is terug te bekijken via NPO Start.

Lees ook

37-58-henry-timisela – liggend

“Moluks verhaal is onuitwisbaar deel van Nederlandse geschiedenis”

Molukse succesverhalen in beeld gebracht door Ed Leatemia (3): Henry Timisela

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.