Zo’n twee jaar na de opening van de eigentijdse route weten steeds meer mensen het ‘pad van je eigen wijsheid’ te vinden. Kwamen de pelgrims het eerste jaar vooral uit de regio, nu komen ze uit het hele land. De route voert door twee landen, drie provincies en elf gemeenten.

Bij de Walk of Wisdom is het advies om telefoon en internet zo veel als mogelijk uit te doen. Zo kunnen mensen al lopende ‘stil staan’ bij zichzelf en hun plaats in het grotere geheel.

‘Ik kan geen woorden geven aan wát er precies gebeurt, maar ik weet zeker dát er iets gebeurt. Zo binnen, zo buiten.’
– pelgrim Dineke de Velde Harsenhorst

Bezieling

De route is niet verbonden aan een religie, maar het symbool van de route, de zaailing, is ontworpen door twee bezielde kunstenaars: Huub en Adelheid Kortekaas. Pelgrims krijgen het intrigerende symbool mee voor op hun tas of jas. Wandelaars komen het overal om Nijmegen tegen: het doet dienst als routemarkering. Het symbool staat voor de gedachte dat ieder mens een eigen, unieke kiemkracht heeft waarmee iedereen mede vorm geeft aan de ontwikkeling van het geheel. Een mooie en betekenisvolle levenstaak!

Eigen wijsheid, eigen invulling

Walk-of-wisdom-1
Agnes, de jongste pelgrim Beeld door: B&B De Pastorie, Beek

Pelgrims vullen de route geheel verschillend in. Veel mensen lopen de route alleen als een soort bezinning op hun leven. Anderen lopen samen. Een echtpaar liep in tegenovergestelde richting om elkaar in het midden en aan het eind weer tegen te komen (toevalligerwijs in brouwerscafé De Hemel). Een andere pelgrim nodigde voor haar 60e verjaardag dierbare mensen uit om bij toerbeurt een stuk van haar tocht mee te lopen of langs de route samen te eten.

‘Lichtvoetig, licht van hart, licht van geest, zo hebben we gelopen’
– pelgrim Pita Zegstroo

Vogelringetje

De jongste pelgrim van de route (Agnes, 6 jaar) vertrok begin augustus met haar moeder, boswachter Ellen Luijks. Net als alle andere pelgrims halen ze in elk van elf gemeenten een vogelringetje op met de naam van de betreffende gemeente. Die klikken ze vast aan hun pelgrimsveter: een schoenveter die elke pelgrim aan de start meekrijgt.

Meer informatie over de Walk of Wisdom vindt u op hun website.

Al één reactie — praat mee.