Maak kennis met de nieuwe generatie Syrische influencers
Sinds afgelopen winter traint burgerrechtenorganisatie Kompass een groep van 15 Syrische jongeren op het gebied van burgerrechten, leiderschap en lobby. Deelnemers kwamen elke 2 tot 3 weken bij elkaar: als geheel, in kleine groepjes of voor één-op-één-begeleiding. Ze werden getraind met de hulp van topprofessionals van commerciële lobbykantoren, media, multinationals en universiteit en door politici van een veelheid aan politieke partijen. In de afgelopen week gingen ze op bezoek bij Minister Koolmees en spraken ze Kamerleden van partijen zoals PvdA en VVD.
Om het einde van het project te vieren brengt burgerrechtenorganisatie Kompass de Stadsschouwburg in Syrische sferen. In een levendige talkshow kunnen bezoekers kennis maken met de nieuwe generatie Syrische influencers. En de jonge leiders gaan op hun beurt in gesprek met wethouders en omroepbazen.
Kansen gekeerd
De 15 jonge Syriërs zijn geselecteerd op basis van puur talent. Volgens René Rouwette, directeur van Kompass, is de werkloosheid onder hoogopgeleide Syrische nieuwkomers opvallend. “Syriërs zijn soms opgeleid als architect of journalist, maar komen niet aan de bak of doen heel ander werk dan waarvoor ze zijn opgeleid.” Ook is de Nederlandse wet- en regelgeving nodeloos ingewikkeld voor nieuwkomers en wordt het belang van mentale gezondheid door zowel de overheid als de Syriërs zelf onderschat. Het proces van inburgering is door velen in de groep als te weinig nuttig ervaren. Kompass heeft deze groep geholpen dit soort punten zelf op de politieke agenda te kunnen zetten.
“De komende tijd gaan we nog veel van ze horen. Deze unieke groep mensen vertegenwoordigt, volgens Rouwette, “de diversiteit van Syrië en overbrugt de verschillen van conflict en oorlog. Stuk voor stuk praten ze mee over onderwerpen die hen aangaan. Ze praten mee als leiders en experts, in plaats van slachtoffers. Door hun stem te laten horen maken ze Nederland nog een stukje mooier”