Ignace Demaerel (1961) is gefascineerd door het spanningsveld tussen denken en geloven, en door de plaats van godsdienst in onze seculiere maatschappij. Hij houdt ervan het geloof te vertolken voor de moderne, kritisch denkende mens. Hij studeerde wijsbegeerte aan de K.U. Leuven en protestantse godgeleerdheid in Brussel. Behalve godsdienstleraar is hij pastor in Brussel. Naast vele artikels en enkele brochures heeft hij al drie boeken gepubliceerd. Sinds 2012 is hij ook columnist/opiniemaker bij Knack.be.

Fragment uit het boek

Wat bedoelen mensen precies wanneer ze zeggen ‘Ik geloof in de mens’? Ook een christen kan zeggen ‘Ik geloof in de mens’, als hij dit tenminste mag toelichten: hij gelooft dat een mens het potentieel heeft om goede (of betere) keuzes te maken, dat zijn ‘goede ik’ kan overwinnen…, of: hij vindt de mens ondanks alles nog beminnenswaardig, de moeite waard. Maar een garantie heeft hij daar niet bij: het zit eerder rond de 50-60-70%. Hij spreekt eerder een hoop uit dan een zekerheid. Maar als een humanist dit zegt, staat het op hetzelfde niveau als wanneer een gelovige zegt “Ik geloof in God”. De uitspraak krijgt dus een véél zwaarder gewicht: aan deze ‘nagel’ moet hij zijn ganse wereldvisie ophangen.

Laten we eerst even proberen te benoemen wat een humanist er níet mee bedoelt. Hij wil niet zeggen “Ik geloof dat de mens bestaat” (naar analogie met “… dat God bestaat”). Hij bedoelt ook niet “Ik geloof dat de mens almachtig, algoed, alwetend en volmaakt is” (weer naar analogie met God). Hij verkondigt tenslotte ook niet “Ik vertrouw de mens 100%, ik bouw mijn leven blindelings op hem”. Wie dus zegt “Ik geloof niet in God, maar in de mens”, vertelt, strikt genomen, totale nonsens: het is duidelijk dat “Ik geloof in God” en “Ik geloof in de mens” uitspraken van een totaal andere orde zijn, net zoals “Ik hou van mijn vrouw” en “Ik hou van ijsjes”

Lees hier alvast enkele stellingen uit het boek.

Boekgegevens

Titel: 95 stellingen over het humanisme – Christendom en Verlichting, secularisme en vrijzinnigheid
Auteur: Ignace Demaerel
Aantal pagina’s: 234 Uitvoering: paperback
ISBN: 9789402239157

Verkoopprijs: € 20,99
(inclusief kosteloze verzending in Nederland en België)

Meer informatie:

Wilt u meer informatie over het boek, neem een kijkje op de website van Ignace Demaerel. Daar vindt u een promotietekst (300 woorden), de inhoudsopgave, het voorwoord, een selectie van 33 stellingen om de geïnteresseerde lezer te prikkelen, en de recensies. Of neem direct contact op met de auteur: [email protected].

Omdat Boekscout via ‘print-on-demand’ werkt, ligt het boek niet in voorraad in de boekenwinkels. Het kan wel in elke boekwinkel besteld worden, of direct via de website www.ignacedemaerel.be of de webshop van www.boekscout.nl.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.