Het geregistreerd partnerschap van Ali en Radja werd door de gemeente waar ze verblijven, Hoogeveen, voorafgaand getoetst gezien beide in asielprocedure zijn. In Nederland staat een geregistreerd partnerschap in rechten en plichten gelijk aan een huwelijk. Maar de demissionair staatssecretaris reageerde onjuist op de eerste spoedbrief van LGBT Asylum Support over het inhoudelijk onderzoek bij een geregistreerd partnerschap en antwoordde als volgt: “Hoewel er een zeker gewicht wordt toegekend aan een eventueel huwelijk of geregistreerd partnerschap, maakt het enkele gegeven dat sprake is van een geregistreerd partnerschap, echter nog niet dat de seksuele gerichtheid daarmee per definitie geloofwaardig wordt geacht. Dit geldt temeer nu er geen inhoudelijk onderzoek verbonden is aan een geregistreerd partnerschap.”

Met informatie die voor de demissionair staatssecretaris beschikbaar was, meldde LGBT Asylum Support per tweede spoedbrief dat er wel degelijk uitvoerig inhoudelijk onderzoek had plaatsgevonden naar het verzoek voor een geregistreerd partnerschap. De informatie over dat inhoudelijk onderzoek door de gemeente Hoogeveen, waarna het geregistreerd partnerschap van Ali en Radja werd toegestaan, was bekend bij de IND omdat Ali hier in zijn laatste gehoor uitvoerig op inging. Desondanks heeft Van der Burg de uitzetting van Ali doorgezet. Dat is niet alleen in strijd met Nederlandse en Europese wetgeving, maar ook in strijd met uitspraken van de Raad van State en de eigen werkinstructie van de IND.

Omdat Ali zonder documenten is uitgezet, vreest zijn partner Radja het ergste als hij aankomt in Pakistan waar homoseksualiteit strafbaar is. De asieladvocaat van Ali stelt een spoedvoorziening op voor de rechtbank. Dit gezien de vele procedurefouten zoals geen berichtgeving van de uitzetting aan zowel asiel- als bewaringsadvocaat en wil pleiten dat Ali per onmiddellijk teruggehaald wordt naar Nederland.

Lees ook

Ali & Radja (1), LGBT Asylum Support

Gevlucht homoseksueel koppel: geregistreerd als partners en tóch afgewezen

Nederland negeert geregistreerd partnerschap en Europese wetgeving

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.