Controverses om nieuwe moskeegebouwen, restauratie van vooroorlogse synagogen, hergebruik van leegstaande kerken: de discussies over religieuze gebouwen vertellen veel over de veranderende religieuze beleving in Europa. Dit boek neemt deze strubbelingen onder de loep.

Waarom zijn nieuwe synagogen in Duitsland zo modern en nieuwe westerse moskeeën vaak zo conventioneel? Zijn kerkgebouwen symbolen van het christendom of juist iconen van de ontkerkelijking? Hoe materialiseer je de moderne behoefte van burgers aan rust en waarom ervaren buurtbewoners een nieuwe moskee vaak als visuele herrie?

godshuis

In acht essayistische, vlot geschreven reportages verkennen drie antropologen hedendaagse religieuze architectuur en ontwikkelen zo een originele visie op het dynamische religieuze landschap in Nederland en daarbuiten. Gebouwen doen namelijk meer dan religie faciliteren en symboliseren; de intieme relatie die we aangaan met religieuze gebouwen raakt – in positieve en negatieve zin – het wezen van wat religie tegenwoordig is.

Over de auteurs
Oskar Verkaaik is antropoloog en werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam.
Pooyan Tamimi Arab is filosoof en antropoloog. Hij werkt aan de Universiteit Utrecht.
Daan Beekers is antropoloog van religie en werkzaam aan de Universiteit Utrecht.

Voor boekgegevens of om het boek te bestellen: klik hier.
Hoofdstuk 7 van dit boek kan hier gratis gedownload worden.

Bron: Amsterdam University Press

Al 3 reacties — praat mee.