Rabbijn Awraham Soetendorp is geboren in 1943 midden in de Tweede Wereldoorlog, in het getto van Amsterdam – hij denkt zelf dat hij een kind was van liefde en hoop. Soetendorp heeft zijn leven te danken aan de katholieke pleegouders, bij wie hij werd ondergebracht in de oorlogsjaren.

Ik draag hun les in mij mee om nooit op te geven en altijd in verzet te blijven tegen onrecht, en ik deel mijn onwrikbaar vertrouwen dat er een einde komt aan haat en de vrede zegeviert. “Ik kijk als kwetsbare oudere in de ogen van mijn kleinkinderen en zie de reflectie van een gezegende toekomst, waarin hun kindskinderen zullen gedijen”.

Rabbijn Soetendorp  was vanaf 1968 tot 2008 rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeenschap in Den Haag. Hij heeft zich volop ingezet voor humanitaire zaken in binnen- en buitenland. Soetendorp werd door zijn publicaties in dagbladen en tijdschriften, door gesprekken en interviews voor radio en televisie een van de belangrijkste gezichten van joods Nederland.

lezing soetendorp afbeelding

De Stichting Winterswijkse Synagoge nodigt voor de jaarlijkse mr. F.W. Voorinklezing  een spreker uit, die ingaat op thema’s als vrede, rechtvaardigheid en menselijkheid. Dat gebeurt altijd in de periode dat in Nederland de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en alle slachtoffers worden herdacht. De afgelopen jaren kwamen bijvoorbeeld Gerdi Verbeet (voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei) en Job Cohen (oud-burgemeester van Amsterdam) naar Winterswijk.

Kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij boekhandel Kramer aan de Wooldstraat in Winterswijk en te bestellen via [email protected].

Lees ook

rabbijn soetendorp

Reis van een baby in de oorlog

Over de eerste levensjaren van rabbijn Awraham Soetendorp.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.