Directeur Jurjen de Groot van Kerk in Actie: “De oorlog in Oekraïne is helaas nog steeds gaande en op veel plekken in het land is het levensgevaarlijk. Kerk in Actie zet zich daarom stevig in voor dit land.” Kort geleden meldde de organisatie nog dat de huis-aan-huiscollecte voor dit land ruim 650.000 euro opbracht en onder andere gebruikt zal worden voor veiligheid, stabiliteit en psychosociale ondersteuning voor kinderen in Oekraïne.

Daarnaast bieden in ons eigen land kerken en kerkleden veel hulp aan Oekraïners die naar ons land zijn gevlucht. Dat gebeurt onder andere via particuliere opvang van Oekraïense vluchtelingen, waaruit het project ‘Thuisgevers’, is voortgekomen, dat als doel heeft om onder andere vluchtelingen aan tijdelijke woonplekken te helpen in bijvoorbeeld leegstaande pastorieën. De Groot: “Wij geloven in de kracht van kleinschaligheid. Je biedt mensen een menswaardig bestaan als je hen bij naam kent en opneemt in de gemeenschap.”

Volgens Kerk in Actie is het noodzakelijk dat er een duurzame oplossing komt voor Oekraïense vluchtelingen. In de gezamenlijke verklaring staat dat zonder een gemeenschappelijke Europese aanpak, miljoenen mensen het risico lopen zonder papieren te komen te zitten en de toegang tot rechten, bescherming en andere essentiële diensten te verliezen. Bovendien dreigt veel werk van NGO’s en vrijwilligers ongedaan gemaakt te worden.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.