Mirjam en Elvira zijn ook ‘gewoon rechter’. In het team Familie en Jeugd van de Amsterdamse rechtbank behandelen ze jeugdstrafzaken, civiele jeugdzaken, gezag- en omgangszaken en verplichte zorgzaken. Gemiddeld één maandagmiddag per maand houden ze als buurtrechter zitting in de buurtrechtbank.

Door de centrale ligging in de wijk kunnen mensen uit de buurt eenvoudig de weg naar de rechtspraak vinden. De rechters spreken niet vanaf een podium in een zittingzaal. Iedereen zit samen rond een ovale tafel. Doordat de rechtbank in het hart van de Venserpolder ligt, kunnen de uitspraken aansluiten bij de organisaties in de wijk.

Bij veel mensen is het vertrouwen in de overheid en de rechtspraak geschaad, het Toeslagenschandaal werkte hier zeker niet aan mee. Effectieve rechtspraak laat het vertrouwen in de rechtspraak groeien. Lees het hele artikel over de buurtrechters op website Openhartig van de Jeugdbescherming.

1650529007665 (1)

Marie Meeusen

Marie Meeusen is freelance schrijver in zorg-, welzijn-, onderwijs- en cultuursector, narratieve coach en schrijfdocent bij poëtische …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.