Het christelijk collectief organiseert op dinsdag 17 oktober een manifestatie onder de noemer ‘Collectief Geen Genocide in Gaza’, bij de Tweede Kamer in Den Haag. Op die dag komen ‘s avonds de EU-leiders bijeen. “Daarom willen we onze politieke leiders oproepen zich in te zetten voor de-escalatie. Ook roepen wij de internationale gemeenschap op zich aan het internationaal recht te houden, en het huidige excessieve geweld te veroordelen en een halt toe te roepen. Het is de taak van de internationale gemeenschap om tot een staakt-het-vuren op te roepen, beide partijen om de tafel te brengen om te voorkomen dat er nog meer burgers slachtoffer worden.”

“Als christenen zijn we ons bewust van een lange Europese geschiedenis van antisemitisme,” zo staat in het manifest. “Joden werden vanuit christelijk perspectief vaak gereduceerd tot figuranten in een toekomstverwachting die ervan uitging dat ze zich zouden bekeren en terugkeren naar Israël voorafgaand aan de wederkomst. We zijn ons evenzeer bewust van onvoorwaardelijke, zelfs blinde christelijke steun aan de staat Israël. Te lang hebben christenen geen of te weinig oog gehad voor de onderdrukking van Palestijnen. Zoals Desmond Tutu zei: ‘Als je neutraal bent in situaties van onrecht, heb je de kant van de onderdrukker gekozen.’ Met het innemen van een neutrale positie ondersteun je de inzet van meer geweld.”

De Wereldraad van Kerken, Raad van Kerken in Nederland en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) riepen eerder al op tot de-escalatie en vasten en gebed op 17 oktober. Dat doen zij in navolging van christelijke (Palestijnse) denominaties in Jeruzalem. Het christelijk collectief ‘Geen genocide in Gaza’ sluit daar nu bij aan met een op de politiek gerichte manifestatie, met ook steun van onder anderen Jaap Hamburger van de beweging Een Ander Joods Geluid (EAJG).

De roep om het stoppen van onrecht en geweld is gericht op het sparen van alle bewoners van Gaza. Onder hen zijn ook christenen. Journaliste Rania Zabaneh meldt in een bericht op X (Twitter) dat de 1.100 Palestijnse christenen in Gaza regelmatig schuilen in kerken in de belegerde strook. Ze proberen daar de non-stop Israëlische beschietingen te overleven, zo schrijft ze.

F8at2NgXwAExnGU
Palestijnse christenen in Gaza schuilen in een kerk tegen Israëlische aanvallen Beeld door: Rania Zabaneh (op X)
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 3 reacties — praat mee.