“Wij kunnen niet anders dan in actie komen,” zegt Kirsten Alblas, coördinator van de demonstratie. ”We zien hoe Gods schepping wordt opgeofferd in naam van macht en geld.” De groep wijst erop dat ExxonMobil, net als andere oliemaatschappijen, klimaatdoelen onhaalbaar maakt. Alblas: “Om een leefbare aarde te behouden kunnen er volgens het Internationaal Energie Agentschap geen nieuwe olievelden meer ontwikkeld worden. De verantwoordelijkheid voor een snelle omschakeling ligt bij oliebedrijven.”

ExxonMobil staat in de top vijf van de grootste vervuilende bedrijven wereldwijd en is verantwoordelijk voor bijna 2% van de totale CO2-uitstoot. ExxonMobil ontving in januari een brief van Milieudefensie met het verzoek om hun plannen in lijn te brengen met het klimaatakkoord. In het laatste VN-klimaatrapport werd benadrukt dat vertraging in het afbouwen van fossiele energie betekent dat we onze laatste kans op een leefbare en duurzame toekomst verspelen. VN-secretaris-generaal António Guterres stelde in april: ”Our addiction to fossil fuels is killing us.” ExxonMobil investeert 33 miljoen dollar per dag in nieuwe fossiele projecten die onverenigbaar zijn met klimaatdoelen.

In de viering wordt het Bijbelverhaal van de rijke jongeling gelezen. De aanwezigen spreken een kyriëgebed en een schuldbelijdenis uit: “Wij zijn schuldige bewoners van een schuldig land dat andere aardebewoners vertrapt.” Er worden Taizéliederen en liederen uit het Liedboek voor de Kerken gezongen, diverse actievoerders bevestigen opgeschreven gebeden aan het hek van ExxonMobil. Een deel van de aanwezigen bij de viering verspert de toegang tot het terrein met spandoeken, sommige mensen hebben zich vastgeketend. Op de spandoeken staan teksten als ‘Gij zult niet liegen’ en ‘Wij blokkeren deze brede weg omdat alleen het smalle pad ten leven lijdt.’ Er klinkt ook vioolmuziek.

BlokkadeToegang

Christan Climate Action is een gemeenschap van christenen die elkaar steunen bij geweldloze directe actie en openbare getuigenissen rondom de klimaat- en ecologische crisis. Christian Climate Action creëert op diverse manieren bewustzijn over de ernst en omvang van de klimaatcrisis en voert gesprekken met verschillende maatschappelijke spelers. Afgelopen maanden heeft Christian Climate Action zich met name gericht op Pensioenfonds Zorg en Welzijn dat 4,5 miljard investeert in fossiele bedrijven als ExxonMobil. Sinds de acties en gesprekken heeft PFZW aangekondigd hun investeringen uit fossiele bedrijven te halen als ze van plan zijn nieuwe olie- of gasprojecten te starten.

Christian Climate Action doet mee aan de Rebellie tegen de fossiele industrie van Extinction Rebellion, die tot en met dinsdag 24 mei plaatsvindt.

Lees ook

IMG_0880

Een liturgische straatblokkade, een avondmaal op de stoep

Predikant Axel Wicke over radicale klimaatactie en Gods Liefde

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.