“De afgelopen weken hoorden wij van verschillende moskeeën en islamitische verenigingen in ons land dat zij ernstige dreigbrieven ontvingen,” schrijft Yalla! aan de Tweede Kamerfracties. “Deze gingen niet zelden gepaard met bedreigingen aan bezoekers van deze moskeeën. Brieven met teksten als: ‘Mensen van de islam zijn criminelen en moeten levend verbrand worden.’ en ‘Turken en Marokkanen moeten het land uit anders worden jullie vergast net zoals de Joden in Auschwitz. Sieg Heil. Adolf Hitler leeft nog.’ Naast deze bedreigingen is er brand gesticht in de in aanbouw zijnde moskee in Gouda. De vastenmaand ramadan zou voor islamitische Nederlanders een tijd van reflectie, liefdadigheid en saamhorigheid moeten zijn, maar nu vallen angst en onzekerheid hen ten deel.”

Yalla! is het recent opgerichte samenwerkingsverband tussen Joden en Moslims in Nederland en zet zich vanuit gezamenlijkheid in tegen onder meer antisemitisme en moslimhaat. “In dat licht maken wij ons, net als velen, ernstige zorgen over genoemde ontwikkeling,” schrijft het Yalla!-bestuur.

Na overleg met verschillende islamitische organisaties en moskeebesturen vindt Yalla! het nu tijd om actie te ondernemen ter voorkoming van verdere escalatie. “Onze zorg is, dat het niet ondenkbaar is dat er in de nabije toekomst slachtoffers zouden kunnen vallen. Een dreiging waarmee het Joodse deel van onze bevolking al decennia leeft en die je geen enkele gemeenschap in ons land toewenst. Wij zouden graag met u als fractie in de Tweede Kamer op korte termijn in gesprek gaan om samen te onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat verder geweld uit zal blijven en dat de veiligheid van onze islamitische burgers gewaarborgd wordt in ons land.”

Yalla! roept vanwege de urgentie op tot een spoedige reactie van alle Kamerfracties. Nieuw Wij zal de ontwikkelingen rond dit dringende verzoek van Yalla! aan de Nederlandse politiek nauwgezet volgen.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.