In de meeste islamitische samenlevingen hebben vrouwen minder status – en macht – dan mannen. Wadud onderzoekt de Koran om te kijken of vrouwen ook in de ogen van God minder zijn dan mannen. Haar conclusie is dat uit de Koran vooral gelijkwaardigheid tussen man en vrouw spreekt.

Artikel Trouw-Wadud
Amina Wadud Beeld door: Trouw

Deze gedachte kan dan doorgetrokken worden tot de positie van de imam. Vrouwen zouden dankzij de gelijkheid tussen man en vrouw dus ook voorganger kunnen zijn – en het gebed mogen leiden. In Trouw verscheen een artikel over Amina Wadud, waarin werd gesproken over een unicum. Zij zou “voor de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis het islamitische vrijdaggebed leiden.”

In het artikel wordt vermeld dat Wadud uit moet wijken naar concertzaal Paradiso. De reden: “Geen enkele Nederlandse moskee staat het toe dat een vrouw het gebed leidt, zeggen de drie moskeekoepels Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), Raad voor Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) en de Nederlandse afdeling van Diyanet, het Turkse overheidsorgaan voor religieuze zaken.”

Dino Suhonic, directeur van de LHBT emancipatieorganisatie Maruf, reageerde op Twitter verbolgen.

Dino Suhonic via Twitter Bron: twitter.com

Het artikel in Trouw weerspiegelt het gevoel dat in de islamitische gemeenschap dat een vrouwelijke imam tegenstrijdig is met de heersende regelgeving en cultuur en dat dit de reden zou zijn waarom Amina Wadud moest uitwijken naar Paradiso. De organisatie voelde zich na ophef in de media genoodzaakt om een persverklaring uit te brengen.

Paradiso Amsterdam op Twitter Bron: twitter.com

Daarin verklaart de organisatie het volgende:

De Amerikaanse emeritus hoogleraar Islamstudies Amina Wadud hield vanmiddag een preek en heeft het gebed geleid voor een klein gezelschap, vanavond geeft ze een lezing in Paradiso. In een aantal krantenartikelen en online stukken is de indruk ontstaan dat Amina Wadud geweigerd is door moskeeën en uiteindelijk voor het gebed is uitgeweken naar Paradiso. Dit is onjuist. Amina is in Nederland om een lezing te geven, op uitnodiging van Paradiso en opiniemaakster Hasna El Maroudi. Daar is de preek en het gebed in de middag als logisch gevolg bij gekomen, het is nooit aan de orde geweest dat de preek en het gebed in een moskee zouden plaatsvinden.

Paradiso Amsterdam

De commotie rond Amina Wadud laat zien dat de mediaberichtgeving over ontwikkelingen binnen de islamitische theologie maar moeizaam blijft verlopen. Islamgerelateerde thema’s leiden regelmatig tot enige hectiek vurige commentaren op vooral sociale media. Ook de discussie binnen de islamitische gemeenschap zelf is niet vrij van polarisering. Amina Wadud’s standpunten over feminisme en gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen worden zeker niet door iedereen omarmd. Binnenkort op Nieuw Wij een verslag van een van Wadud’s lezingen.

Amina Wadud is hoogleraar Islamstudies aan de Virginia Commonwealth University in Richmond, Virginia.

Lees hier een een artikel over Amina Wadud op Nieuw Wij:
“Voor Allah zijn man en vrouw gelijk” van Roosmarijn Bakker.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 10 reacties — praat mee.