“Het idee is dat de klaagmuur mensen helpt om even het hart te luchten, of om zich te herkennen in de klacht van iemand anders,” lichten de initiatiefnemers Gerko Tempelman en Alexander Noordijk toe.

'Klagen is een kunst'

De digitale klaagmuur is een verwijzing naar de klaagmuur in de Israëlische stad Jeruzalem, die een belangrijk functie heeft in de joodse religie. Al bijna tweeduizend jaar klagen joden daar om de val van Jeruzalem. Tempelman: “Klagen is een kunst. En het is cruciaal in de verwerking van dingen die ons vermogen te boven gaan. Daarom hebben we deze klaagmuur opgezet.”

Maar is een klaagmuur niet veel te negatief? Noordijk: “Positief blijven in tijden van corona lijkt een morele plicht. Wie de moed verliest, kan beter zwijgen en luisteren naar de mensen die nog wel hoopvol zijn. Maar daarmee worden veel gevoelens van verdriet, verlies en frustratie onderdrukt. Terwijl het belangrijk is om deze emoties de ruimte te geven, willen we in de toekomst weer verder kunnen, ook als samenleving.”

De initiatiefnemers sluiten bewust aan bij het paasweekend. “In het christelijke paasverhaal zitten twee elementen,” stelt Tempelman. “Enerzijds wanhoop, verdriet, verlies en dood, en de dood van Jezus. En anderzijds hoop, opstanding, leven, dat we vieren met Pasen. Als je niet wanhoopt, zegt deze traditie, zul je nooit echte hoop voelen. En daarom is het zo belangrijk om te klagen.”

corona klaagmuur 2 (1)

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.