De winnaar volgt Janneke Stegeman op die het afgelopen Theoloog des Vaderlands was. Dit jaar is aan deze titel een prijs verbonden van €10.000,-, te besteden aan een door de winnaar uit te voeren project om de zichtbaarheid van de theologie te verbeteren. Op 23 september wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Theologie. Zowel publiek als een vakjury kunnen de komende weken hun stem uitbrengen. Het publiek krijgt hiertoe gelegenheid vanaf 2 september aanstaande op www.nachtvandetheologie.nl. Ook de projecten die de drie kandidaten voordragen zullen op deze site gepresenteerd worden.
Over de drie genomineerden:
– Claartje Kruijff is psycholoog en theoloog en werkzaam als predikant in de Dominicusgemeente in Amsterdam.
– Almatine Leene is predikant in de Nederduits Gereformeerde Kerk in Stellenbosch, onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch en docent dogmatiek en kerkgeschiedenis aan de VIAA Hogeschool in Zwolle.
– Rikko Voorberg is theoloog, theatermaker en kerkelijk pionier.
Nacht van de Theologie en symposium
De Nacht van de Theologie vindt dit jaar voor de zevende keer plaats bij de KRO-NCRV in Hilversum. De Nacht wordt georganiseerd door omroepen, universiteiten, uitgevers en kerkelijke organisatie. Voorafgaand aan de ‘Nacht’ vindt het symposium Van Religiestress tot hete hangijzers, godsdienstgesprekken in de 21e eeuw plaats – met lezingen en debatten -, georganiseerd door de participerende universiteiten en hogescholen. Debaters zijn onder andere: Maarten Wisse (PThU) versus Frank Bosman (TCST) en Koert van Bekkum (TUK) versus Joke van Saane (VU). Het symposium staat onder leiding van Jacobine Geel.
Aanmelding voor symposium en het avondprogramma van de Nacht via www.nachtvandetheologie.nl.
Alleen christelijke theologen.
Alsof andere religies/levensbeschouwingen niet bestaan in Nederland.
Daar hebben we (lezers) het in Nieuw Wij van 16 juli e.v. uitgebreid over gehad.
Een gemiste kans.
Joop, volgens mij (en anderen op dit blog) bestaat er niet zoiets als een joodse of moslim theoloog, wel godgeleerden natuurlijk, maar dat is iets anders. Trouwens, ook een atheistisch of humanistisch theoloog kan niet natuurlijk, wel een levensbeschouwelijke leidsman/vrouw, moet het breder worden misschien? Spiritualist?
Alsof de christenen zelf precies uit kunnen leggen wat een ’theoloog’ is; er wad nogal een identiteitsdiscussie, zo heb ik begrepen.
Het is een soort dominee- plus.
En dichter bij het woord blijvend is het iemand die God en het Woord van God uit kunnen leggen. En maakt dat islam en het joodse geloof ook zulke mensen kunnen hebben ook al worden er andere woorden voor gebruikt.
En tenslotte hebben toch ook andere religies en levensbeschouwingen hun uitleggers, al dan niet na een formele opleiding?
Heb daar vannacht wat over liggen prakkizeren Joop. Een bioloog, ecoloog of cardioloog studeert een vak of studieveld en blijft zo heten in de praktijk, na zijn studie dus. Maar theologie studeer je om daarna predikant, kapelaan, pastoor of dominee te worden, tenminste zo was het bij ons, bij andere religies weet ik eigenlijk niet (was Maimonides een theoloog, Binjamin?). Er zijn wel volwassen theologen natuurlijk, maar dat zijn altijd vernieuwers en filosofen in het vak, laatste tijd vaak nogal ketters, zoals Kueng en Schillebeecks. En dan heb je de klassieke theologen als Thomas, Cusa, Bernardus van Clairvaux, Spinoza(?) , etc natuurlijk. Over de theoloog van het jaar zal ook wel nagedacht zijn lijkt me, ik zie het nu toch vooral als rol in de 21ste eeuwse media en columnwereld, en meer maatschappelijk.