Totdat ze een ommezwaai maakte, omdat ze ‘iets miste in haar leven’. Na lang zoeken, kwam ze erachter dat dat God was. Jarenlang had ze het onder laten sneeuwen en daarom besloot ze er alsnog de zon op te laten schijnen.

Met haar ‘bekering’ kwam ook pas echt de islam in huis. Vooral de spirituele islam. De God van oma waarmee ze je bang maakte als je wat stouts deed, werd nu juist een barmhartige, vergevingsgezinde en liefdevolle God. Hij die nog dichterbij je is dan je halsslagader. Papa vindt de spirituele islam nog altijd ‘zweverig’, maar voor mama is dronken worden door de liefde voor God het hoogst haalbare in haar islamitische beleving.

Mijn moeder heeft de gave gekregen om alles op overtuigende en heldere manier met een volle dosis liefde over te brengen. Mede door haar verhalen en kennis ben ik me ervan bewust geworden dat er naast al het tastbare in de wereld er ook veel ontastbaars is. Hoewel ik deels het rationalisme van mijn vader heb geërfd, vind ik het zeker prima om zo nu en dan de remmen los te laten.

Tot op de dag van vandaag ben ik mijn moeder erg dankbaar voor het feit dat ze mij altijd heeft laten zien dat het vertrekpunt in je leven liefde moet zijn en dat idealen de basis vormen van gelukkig leven. En de rationaliteit van mijn vader heeft ervoor gezorgd dat ik weet dat ik er keihard voor moet knokken en altijd met mij beide benen op de grond moet blijven staan. Boven alles hebben ze me beiden ingepeperd dat ik mijn vertrouwen en liefde in de Almachtige nooit moet vergeten.

Zoals mijn favoriete soefidichter en -mysticus Mevlana prachtig weet te verwoorden:

Door jouw liefde
is al mijn nuchterheid verdwenen.
Ik verkeer in een roes
van waanzinnige liefde.

Ik ben zo beneveld
dat ik niet meer weet wie ik ben.
Ik ben zo dronken
dat ik de weg naar huis ben kwijtgeraakt.

In de tuin
zie ik alleen jouw gezicht.
Bomen en bloemen
verspreiden louter jouw geur.

Dronken van liefdesextase
kan ik niet langer
dronkaard en drank,

Minnaar en geliefde
onderscheiden

Suzan Yücel

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.