Letterlijk betekent advent: aankomen. Christenen relateren dat met God die naar ons toe komt. In het christendom is advent de voorbereidingstijd op het Kerstfeest, de viering van de geboorte van Jezus Christus ruim tweeduizend jaar geleden. De vier weken voorafgaand aan kerstmis heten daarom advent. De adventskalender is een veel gebruikte vorm om deze periode in stukjes van een dag te delen en zo intenser te beleven. Een adventskalender is daarmee een aftelkalender voor kerstmis.

Op www.oecumenedenhaag.nl/adventskalender kun je elke dag digitaal een deur openen: de eerste deur op 1 december en de laatste op 24 december, eenvoudig door op de deur te klikken. Achter iedere deur vindt de bezoeker een verrassing gemaakt en aangeboden door de organisatie, kerk of traditie waarvan de deur wordt geopend. Op 24 december opent de deur van de Voedselbank Haaglanden, waarvoor bovendien in deze Adventsperiode geld ingezameld zal worden.

Hoe bent u predikant in Nederland en Den Haag geworden vanuit Duitsland? Kunt u ons iets meer vertellen over de Duitse Evangelische Kerk?

“De Duitse protestantse kerk maakt sinds 1860 deel uit van Den Haag. Koningin Emma vierde hier regelmatig kerkdiensten,”vertelt predikant Thomas Vestlinger. “Hiervoor nam ze plaats in een loge die aan haar is gewijd en die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat. De Duitse protestantse gemeenschap heeft diepe wortels in de stad en behoudt deze tradities. Maar dit betekent ook dat het belangrijk is om snel en flexibel de huidige uitdagingen aan te gaan. Een moderne en open plek is niet alleen voor de Duitstalige inwoners en gasten in Den Haag. Via de overkoepelende organisatie van de protestantse kerken, de Evangelische Kerk Duitsland (EKD), heb ik mij aangemeld voor dit buitenlandse samenwerkingsverband en ik ben hier sinds augustus 2019. Ik geniet vooral van netwerken met cultuur, politiek en jongerenorganisaties en van oecumenische samenwerking.”

Hoe bent u gekomen tot dit initiatief?

“Na de zomervakantie werd al snel duidelijk dat Kerstmis dit jaar anders zou zijn. Daarom was het voor mij belangrijk om een teken van samenhorigheid te geven. Bovendien moet de kerk aantrekkelijk en gezellig zijn en niet alleen aan zichzelf denken. Daarom heb ik het idee bij de Haagse Gemeenschap van Kerken ingebracht en was ik erg blij om te zien dat ze dit project van de grond wilden krijgen. En na het idee kwam het werk. Het was voor mij een welkome gelegenheid om in contact te komen met vele groepen en organisaties in de stad. Om ze een voorstel te kunnen doen of, laten we zeggen, om ze ondanks Corona toch een handje te kunnen toesteken, is voor mij een groot genoegen.”

Pfarrer Thomas Vesterling blokje
Thomas Vestlinger

Wat betekent de Advent voor u zelf?

“Persoonlijk is deze advent voor mij als rijden in een draaimolen. Alles gebeurt heel snel. Het is een kleurrijke tijd, die leuk is, maar waar je ook snel in de war raakt. In feite geloof ik dat veel mensen stress voelen tijdens de adventsperiode en toch blijft het een bijzondere tijd omdat het ons eraan herinnert dat we eigenlijk lieve mensen zijn.”

Waarom wilde u dit in Nederland met de Gemeenschap van Haagse Kerken doen?

“De Haagse Gemeenschap van Kerken is van fundamenteel belang voor mij persoonlijk, maar ook voor mijn werk. Verschillende christelijke stromingen komen daar samen en verrijken zich met hun ervaringen en spiritualiteit. De adventskalender is een uitdrukking van deze wil en de overtuiging dat we ook met andere religies en seculiere organisaties in dialoog kunnen treden. Dit is de eerste stap naar de oplossing van alle problemen, het gesprek en de erkenning van de situatie van de ander.”

Wat hoopt u hiermee te bereiken?

“Allereerst ben ik gewoon nieuwsgierig naar Den Haag en de mensen die hier wonen. Alleen al door het plannen en organiseren van de kalender heb ik al veel ontdekt. Al met al zou ik het geweldig vinden als de bezoekers van de kalender en natuurlijk alle gastorganisaties die iets hebben ontworpen, enthousiast zijn over de kalender. Als het helpt om mensen met name in dit jaar 2020 met elkaar in contact te brengen, zou ik erg blij zijn.

Een levende Adventskalender verbindt mensen. Het verbinden van mensen is altijd belangrijk, zeker nu tijdens de pandemie van het Covid-19 virus. Ik ben blij dat dit idee zo goed is ontvangen en ik wens alle bezoekers veel plezier met de kleurrijke bijdragen.”

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Myra Koomen_Bahai

Myra Koomen

Myra Koomen is senior advisor public affairs bij Bahá’í Nederland.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.