Ladino is een bedreigde taal die dicht bij het Spaans ligt en die in de vijftiende eeuw werd gesproken door de Joodse bevolking van het multireligieuze Spanje. Het Ladino wordt vandaag de dag naar schatting door minder dan 60.000 mensen gesproken. Nani Vazana is de enige Ladino songwriter in Nederland. Haar nieuwe festival “International Ladino Day” brengt de oude taal van de Portugese Joden tot leven in de stad van haar gouden eeuw: Amsterdam.

Van haar Marokkaans-Joodse grootmoeder leerde Nani het Ladino. Natuurlijk betekent Ladino veel voor Nani persoonlijk, het is een mysterieuze taal die haar terugvoert naar haar jeugd. Maar haar passie voor deze taal gaat verder dan dat. Voor Nani belichaamt Ladino de geest van de oude, matriarchale taal en cultuur en stuwt ze deze zelden gesproken taal de 21e eeuw in met sociaal relevante teksten, waarin ze migratie, gender en empowerment van vrouwen viert. “Ik schrijf en speel Ladino omdat ik de toekomst zie als ik naar het verleden kijk,” aldus Nani.

De Volkskrant schreef over haar uitverkochte optreden in het Bimhuis te Amsterdam: “Met een stem als een scheepshoorn en flamenco-achtig drama, de onweerstaanbare liedjes van singer-songwriter Vazana geven de bedreigde taal Ladino nieuwe levenskracht. Haar werk is van onschatbare waarde.”

Onlangs componeerde en vertolkte Nani Vazana samen met anderen ‘Prayers for Peace’, een grensverleggend muzikaal lied waarin een islamitisch gebed, een joods gebed en een christelijk gebed samensmelt tot een uniek en harmonieus werk. Dat gebeurde kort na de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 in Israël.

Programma International Ladino Day Amsterdam,
9 maart 2024

12 uur: Lezing over de Sefardische cultuur inclusief muziekvoorbeelden
16 uur: Workshop Ladino-song zingen (kinderen ook welkom)
20 uur: Afsluitend optreden met songs van Nani’s Ladino-album ‘Ke Haber’

Meet & Greet met Nani na alle sets!

Tickets voor International Ladino Day op 9 maart in Amsterdam: https://www.roodebioscoop.nl/nani.

Lees ook

Schermafbeelding 2023-11-02 223156

‘Prayers for Peace’ wil het hart van de luisteraar raken

Islamitisch, joods en christelijk gebed smelten samen tot harmonieus werk

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.