Ondanks de wereldwijde energiecrisis schoten hernieuwbare energieprojecten vorig jaar als paddenstoelen uit de grond. In totaal werd er vorig jaar zo’n 300 gigawatt aan capaciteit toegevoegd. Ter illustratie, 1 gigawatt is voldoende om een miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

“Deze aanhoudende recordgroei toont de veerkracht aan van hernieuwbare energie, ondanks de aanhoudende energiecrisis”, zegt Francesco La Camera, directeur-generaal van Irena. “De sterke economische argumenten voor hernieuwbare energie, in combinatie met stimulerend beleid, hebben ervoor gezorgd dat het aandeel ervan in de mondiale energiemix jaar na jaar is gestegen.”

Toch moet dat groeitempo eigenlijk tegen 2030 drie keer hoger liggen, als we op schema willen blijven om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken, zegt La Camera.

Zon, wind en waterkracht hebben in absolute cijfers het grootste aandeel in de toegevoegde hernieuwbare capaciteit, met respectievelijk 191, 75 en 21 gigawatt aan bijgebouwde capaciteit. Daarnaast kwam er nog 7,6 gigawatt aan stroom uit biomassa bij.

Daarbij moet genoteerd worden dat er bij verbranding van biologisch materiaal CO₂ vrijkomt, en dat nieuwe bomen volgens wetenschappers niet snel genoeg groeien om de CO₂ die wordt uitgestoten op te nemen. Energie uit biomassa wordt in het algemeen dus niet beschouwd als klimaatneutraal.

De hekkensluiter is geothermische energie, die stroom produceert uit aardwarmte. Daarvan kwam er slechts voor 181 megawatt aan installaties bij in 2022.

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.