Aan de hand van de ideeën van Popper, die ruim zeventig jaar later niets aan actualiteit en urgentie hebben ingeboet, probeert Femke Halsema een antwoord te vinden op een onverminderd dringende vraag. Als ‘wij’ vluchtelingen hier niet willen en kunnen opvangen, er voor hen geen mogelijkheid is terug te keren naar hun land van herkomst en zij in de grote vluchtelingenkampen geen leven hebben, wat moeten we dan doen?

In Nergensland – Nieuw licht op migratie, dat later deze week verschijnt bij Ambo | Anthos, schetst zij een utopisch perspectief zonder de stapsgewijze methode van Popper uit het oog te verliezen.

nergensland

Vanmiddag (12.10 uur, NPO2) zal zij in het televisieprogramma Buitenhof haar ideeën toelichten. Eén van haar ideeën betreft het voor vluchtelingen opzetten van een soort stadstaten die in hun eigen economische behoeften voorzien. Halsema wil ze hier in Europa bouwen maar ook in de regio’s waar vluchtelingen vandaan komen.

De grote vraag is uiteraard: waarop zijn haar utopische plannen op gebaseerd? En: zijn ze wel uitvoerbaar?

Over Femke Halsema

Femke Halsema (1966) was tussen 1998 en 2011 lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van GroenLinks. De laatste jaren schrijft ze, maakt ze televisieprogramma’s en werkt ze als toezichthouder in de publieke en private sector.

In 2016 verscheen haar boek Pluche, waarvan meer dan 50.000 exemplaren werden verkocht.

Voor meer informatie over Nergensland: klik hier.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.