Deze controverses worden meestal ingedeeld in termen van het verplaatsen van relaties tussen seculiere culturen en (orthodoxe) religie, zowel in publieke als in academische debatten over hen. De centrale onderzoeksvraag van het onderzoeksproject is hoe deze vorming verband houdt met hoe joden en moslims historisch gezien nog steeds de objecten zijn van culturele stereotypen, racisme en discriminatie.

Tijdens deze workshop willen de onderzoekers centrale vragen behandelen die tijdens het hele project een rol hebben gespeeld en die de laatste jaren prominenter geworden zijn, naar aanleiding van de aanvallen op Charlie Hebdo, op joodse personen en locaties, de moorden op 23 november 2015 in Parijs, en de toename van zowel antisemitisme als anti-moslim racisme / islamofobie en religie, met name de islam, die in veiligheids- en immigratievraagstukken wordt betrokken.

Sprekers zijn onder andere: Ella Shohat, Paul Silverstein, Gil Hochberg, Nasar Meer, Ivan Kalmar, Maleiha Malik, Yvonne Sherwood, Martijn de Koning, Schirin Amir-Moazzami, Anya Topolski en vele anderen.

Het team van onderzoekers bestaat uit Yolande Jansen, Thijl Sunier, Matthea Westerduin en Anna Blijdenstein.

Praktische info:

 

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina