Voor de moderne pelgrim is niet Santiago of het hiernamaals de bestemming, maar de spirituele en fysieke ervaring van de pelgrimage zelf. Frits de Lange herkent zich in die pelgrims, voor wie geloof overgave aan dit leven is, zonder religieus vangnet. Hij breekt dan wel met de traditionele dogma’s van het christelijk geloof, maar kan zich ook niet volledig identificeren met seculiere zingeving: ‘Mijn religieuze hart wordt er weinig door beroerd. Als het van oudsher in de religie gaat om liefde en overgave, passie en pijn, hoop en onvervuld verlangen, dan is denken alleen niet genoeg.’

De Lange wil dat denken voorbij en gaat hiervoor in Heilige onrust terug naar de prille oorsprong van religie, die  verbonden is met fysieke beweging, dansen en pelgrimeren. Hij laat zich inspireren door theologen als Augustinus en Bonhoeffer, filosofen als Nietzsche en Derrida, en schrijvers als Sándor Márai en Leonard Cohen.

Boekpresentatie:

Datum: Vrijdag 2 juni 2017
Locatie: Keizersgrachtkerk 566, Amsterdam
Tijd: 17:00-19:00 uur.

Met o.a. bijdragen van theoloog Tom de Haan, actrice en programmamaker Sophie Frankenmolen en dichter Joost Baars (genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs).

Frits de Lange heeft een eigen website.

Nog geen reactie — begin het gesprek.