Met het omstreden lied op de muziek van carnavalskraker ‘Wij vieren feest’ werd opgeroepen om geen Chinees meer te eten in verband met mogelijke besmetting door het Corona-virus. Het lied leidde begin 2020 tot onrust en verbijstering bij veel Aziatische Nederlanders, en niet alleen bij hen.

Voorjaar 2020 werden steeds meer Aziatische Nederlanders doelwit van ‘corona-grapjes’ en nam het anti-Aziatisch sentiment in Nederland toe. Ondanks de motie van Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet tegen anti-Aziatische discriminatie omtrent COVID-19, zond Radio 10 begin februari het volgens de makers satirisch bedoelde lied toch uit. Tientallen meldingen en aangiftes volgden bij de politie evenals meer dan drieduizend klachten bij antidiscriminatie-voorzieningen via de landelijke website van Disriminatie.nl. Ook ondertekenden meer dan 60.000 mensen de petitie ‘Wij zijn geen virussen’ naar aanleiding van het omstreden lied.

Het collectief startte in augustus 2020 een artikel 12 procedure nadat het Openbaar Ministerie de zaak had geseponeerd. Het Gerechtshof Amsterdam heeft het collectief uitgenodigd om woensdag 20 januari 2021 zijn verhaal te doen. Het collectief bestaat uit Asian Raisins, Pan Asian Collective, Out & Abroad, de anti-discriminatievoorzieningen RADAR en Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam en de landelijke vereniging tegen discriminatie Discriminatie.nl. Zij worden bijgestaan door hoogleraar Tom Zwart van het Cross Cultural Human Rights Centre. Er is een klein comité aanwezig. Wei-Lun Lam van Asian Raisins voert hierbij het woord.

“Wij zijn blij dat wij de kans krijgen om te laten horen dat met dit lied een grens is overschreden en dat niet elk grapje leuk is”, zegt Hui-Hui Pan van Pan Asian Collective. Wei-Lun Lam van Asian Raisins vervolgt: “Om die reden zijn we de ‘Het is maar een grapje’ maar #iklachniet campagne gestart om door kunst bewustwording te creëren.” Onderdeel van deze campagne is dat men met illustraties en foto’s verhalen deelt over de negatieve impact van zogenaamde grapjes.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.