Sinds 2018 lag in geen enkel land dat door oorlog verscheurd is de gezondheidszorg in die mate onder vuur. In Oekraïne zijn er gemiddeld 67 aanvallen per maand op medische instellingen, de Democratische Republiek Congo kent gemiddeld 11 aanvallen per maand.

Aanvallen op de gezondheidszorg in de bezette Palestijnse gebieden blijven niet beperkt tot Gaza. Op de Westelijke Jordaanoever zijn ook 421 aanvallen gemeld in de afgelopen zes maanden. In 302 gevallen werd de toegang tot gezondheidszorg belemmerd of werd er geweld gebruikt in ziekenhuizen of medische centra. Vaak worden ambulances opgehouden of aangevallen.

Afgelopen zaterdag nog werd een Palestijnse ambulancechauffeur gedood toen hij gewonden hielp na een gewelddadige aanval door joodse kolonisten. Zijn voertuig werd volgens de Palestijnse autoriteiten geraakt door geweervuur terwijl hij de gewonden vervoerde naar het ziekenhuis.

De WHO definieert een aanval op de gezondheidszorg als elke vorm van geweld of obstructie die de levering van of toegang tot gezondheidsdiensten verstoort, inclusief psychologische intimidatie van patiënten en medisch personeel.

Minder anesthesie

Zes maanden van voortdurende bombardementen, belegering en belemmering van hulpleveringen hebben een ravage aangericht in het gezondheidssysteem in Gaza. Slechts 11 van de 36 ziekenhuizen functioneren nog gedeeltelijk. Volgens het Palestijnse Centraal Bureau voor de Statistiek (PCBS) hebben zo’n 350.000 mensen die lijden aan chronische ziekten in Gaza geen toegang tot essentiële medicijnen, voorraden en diensten.

De Britse verpleegster Becky Platt werkt in een veldhospitaal van Save The Children in Rafah, dat eerstelijnszorg biedt aan meer dan tweehonderd mensen per dag. Bijna de helft (40 procent) van de patiënten zijn kinderen. Ze vertelt hoe veel patiënten huidtransplantaties en meerdere operaties nodig hebben, maar zelfs het verkrijgen van eenvoudige dingen zoals degelijke pijnstilling is een grote uitdaging.

“Als kinderen een ingreep moeten ondergaan om hun ledemaat te redden en infectie te voorkomen, zijn we gedwongen om dit te doen met minder anesthesie dan we normaal zouden gebruiken”, aldus Platt. “Ik heb spelletjes op mijn telefoon en bellenblazers meegenomen om ze af te leiden, maar de realiteit is dat veel van deze procedures een sterke pijnstilling nodig hebben. Dat veroorzaakt enorm veel leed en het zal ook bijdragen aan de psychologische schade op de lange termijn.”

Lees ook

Abdulla Alyaqoob via Pixabay

Gaza: meer dan 30.000 doden sinds 7 oktober

“Wanhoop” en een “nachtmerrie van geweld en honger” voor de burgerbevolking

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.