De VU-hoogleraren Manuela Kalsky en André van der Braak deden onderzoek naar dit verschijnsel, dat in vaktermen Multiple Religious Belonging heet. Hoe ziet zingeving voorbij traditionele grenzen er uit? Wat zijn die grenzen eigenlijk, en waarom zijn ze wel of niet belangrijk?

Manuela Kalsky gaf een mini-college over de resultaten van het onderzoek. Theoloog Rikko Voorberg ging in gesprek over geloven voorbij grenzen. Hij sprak met o.a. Narsingh Balwantsingh, hindoe met voorliefde voor soefisme en André van der Braak, die zich christen en boeddhist noemt, en Berthe van Soest, die zich als christelijk theoloog laat inspireren door Tarot en Hare Krishna.

Over MiX

Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse bevolking elementen uit verschillende religies en levensbeschouwingen combineert. De glossy MiX gaat uitgebreid in op deze onderzoeksresultaten, met quotes van bekende Nederlanders zoals cabaretier Jörgen Raymann, tv-presentatrice Annemiek Schrijver en zenleraar Ton Lathouwers.

fotoida1

Het tijdschrift bevat ook een aantal portretten van ‘mixers’, zoals de joods-boeddhistische zangeres Lies Müller, en theologe Berthe van Soest, die zich laat inspireren door Hare Krishna’s, sjamanisme, tarot en Keltische feesten.

Er staan columns in de glossy van o.a. schrijfster Rosita Steenbeek, cabaretière Nilgün Yerli, columnist Enis Odaci en tv-presentator Narsingh Balwantsingh over hun eigen multireligiositeit. Een zelftest helpt de lezer ontdekken in hoeverre hij of zij zelf een ‘flexibele gelovige’ is. Verder bevat MiX tips voor multireligieuze bezinningscentra, gemeenschappen, tv-programma’s en boeken.

De aanleiding voor deze glossy is de afronding van twee vierjarige onderzoeksprojecten naar multireligiositeit, aan de Vrije Universiteit en aan het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving.

MiX is er voor iedereen die geïnteresseerd is in eigentijdse vormen van zingeving, voorbij traditionele grenzen en wordt uitgegeven door Amsterdam University Press

Klik hier om een exemplaar van de glossy te bestellen.

Bron: DSTS | AUP | Nieuw Wij

Nog geen reactie — begin het gesprek.