“Het lijkt erop dat het kwaad als het zich eenmaal heeft gemanifesteerd, zich met groot gemak voortplant, terwijl het goede moeilijk blijft, sporadisch, fragiel. Maar toch mogelijk.” Dit citaat van de Bulgaars-Franse historicus Tzvetan Todorov laat zien dat humanisme altijd bevochten moet worden op minder verheven eigenschappen. Het kwaad probeert ons altijd te verleiden en komt niet zelden incognito. Er zijn vele vormen van alledaags kwaad, die beginnen met onoplettendheid, onverschilligheid, vooroordelen, pesten, zelfverrijking, machtsuitoefening, opruiende taal en eindigen in haat, geweld, moord en doodslag. Het gaat van kwaad tot erger. En dit alles vaak onder het mom van wij tegen zij. Om daarvan verlost te worden moeten we proberen het kwaad te begrijpen. Het kwaad te denken en te streven naar morele helderheid.
In onze rubriek ‘Het W!J interview’ doet forensisch psychiater Antoine de Kom een poging om het kwaad te analyseren. Met zijn recente boek Het misdadige brein wil hij ons aan het denken zetten over het alledaagse en menselijke gezicht van het kwaad. W!J praat met hem over hedendaagse zondebokken en hoe dit zondebokmechanisme tegen te gaan.
Onze reporter Sahar Jahish gaat voor onze rubriek ‘W!J in het land’ op verkenning in Vreemdland.
Dit festival is een eerbetoon aan de Iraanse vluchteling, die zich vorig jaar op de Dam in Amsterdam in brand stak. Is er wezenlijk iets veranderd of zijn we nog altijd onverschillig en sluiten we onze ogen en harten voor de vreemden van dit Vreemdland? En waarom kraken we alle initiatieven die ons menselijker kunnen maken en vingers leggen op zere plekken bij voorbaat af? Omdat er slechts zogenaamde Gutmenschen zullen zijn, is dan het antwoord. Maar moet je er daarom maar mee ophouden? Nee, wij geloven in de zachte krachten.
‘W!J in het land’ gaat op zoek naar urgente, spannende, of onthullend ‘W!J nieuws’ en houdt zich aanbevolen voor tips uit den lande!
Elke laatste video van de maand staat in het teken van onze vervolgserie ‘Het thuisgevoel van…’.
De samenleving is het ‘thuis’ dat we samen bouwen. Kunnen we ons nog ergens thuis voelen en wat is dat dan precies? Waar horen we bij? Hoe kunnen we ons met elkaar verbinden? Deze maand staat de volgspot op Ayten Kalan; bij het grote publiek beter bekend als Joan Franka, onze nationale songfestival-winnares.
Duivels veel kijk- en leesplezier wensen wij u toe en hopelijk ervaart u een glimp van verlossing, voorbij goed en kwaad.