Jezus wordt in de Koran vermeld als belangrijke profeet. Abraham en Jakob zijn bekende bijbelse figuren, voor zowel Joden als christenen. Zijn sommige delen van diverse heilige schriften van elkaar afgeleid of is dat maar schijn?
Van het prille begin tot vandaag loopt er een breuklijn tussen godsdiensten die alle één God belijden. De Joden werden al snel (2de eeuw na Chr.) als ‘godsmoordenaars’ bestempeld omdat ze Jezus aan het kruis hadden genageld. Moslims en christenen stonden meermaals met getrokken zwaarden tegenover elkaar in de kruistochten. Israëli’s en Palestijnen leven op gespannen voet in het Heilig Land. Toch staan Joden, christenen en moslims op spiritueel en moreel vlak dichter bij elkaar dan ze misschien zelf beseffen.
Hoe kijken de volgelingen van Mozes, Jezus en Mohammad naar elkaar? Welke ideeën bieden hun respectieve tradities om al dan niet het dialooggesprek aan te gaan en duurzame vrede te stichten? De auteur grasduint in teksten van de drie wereldreligies en laat enkele denkers van vroeger en nu aan het woord. Hij stoot op belangrijke verschillen, gaat op zoek naar de context van controversiële schriftteksten, brengt nuances aan. Maar vooral zoekt hij ook uit wat mensen met elkaar kan verbinden.
Over de auteur
Jan van Eycken is priester van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, met specifieke opdracht voor de interreligieuze dialoog.
Voor meer informatie over dit boek (o.a. boekgegevens): klik hier.
Zeer actueel en hoognodig voor discussies en politiek lijkt me, te hopen dat het niet te zeer gaat over tekstanalyse en theologische duiding, maar meer over de culturele en etnologische verschillen en challenges nu. Wat Jahweh, Jesus en Mohammed ooit zeiden of gezegd zouden hebben is een ding, tot wat het locaal ,juridisch,politiek en cultureel geevolueerd is, iets heel anders en veel belangrijkers.
Hoe religies zich ten opzichte van elkaar verhouden heeft alles te maken met hoe de gelovigen zich ten opzichte van elkaar verhouden, maar toch zijn dat – hoewel gerelateerd – twee verschillende issues en valt er op beide geen eenduidig antwoord te geven. Een compilatie van antwoorden van geleerden uit de betreffende religies zou verbanden blootleggen, maar een daaruit gedestilleerd totaalbeeld zou de lading niet dekken en vaak niet gedeeld worden door betrokkenen die het vanuit een ander gezichtspunt benaderen, wat onverhelpbaar voor de meeste betrokkenen het geval zal zijn. Een volledig zelfstandig opgestelde verklaring zou slechts een deel van het antwoord kunnen bieden. Dat maakt zo’n verhandeling niet minder interessant, maar het zou evenveel over de invalshoek als over het antwoord vertellen.
Zal het boek zeker aanschaffen.
Ga het boek, als het uitkomt zeker bekijken.
Het boek verscheen bij Davidsfonds Uitgeverij i.p.v. bij Lannoo.