Dadá Borari leeft in Sanatarém, in de provincie Para State in Brazilië. Deze regio wordt ook wel een staat zonder wetten genoemd, of het ‘wilde westen’ van de Amazone. Sinds tientallen jaren is deze regio koploper op het gebied van ontbossing in Brazilië. Chief Dadá is een bekende Inheemse leider in deze geografische hotspot van boscriminaliteit. Zijn missie is om zijn thuisgebied te beschermen. Ingehuurde schutters probeerden hem al meerdere keren van het leven te beroven, waardoor hij al meer dan tien jaar onder politiebescherming staat. RTL Nieuws schreef een uitgebreid artikel over zijn situatie. Zijn keynote speech tijdens Indigenous Liberation Day is ook op YouTube te zien.

Inheemse volkeren vormen slechts vijf procent van de wereldbevolking, maar beschermen maar liefst tachtig procent van de biodiversiteit. Als het gaat om duurzame financiering wordt hiermee volgens betrokkenen geen rekening gehouden. Nog geen fractie van een procent van het geld dat wordt opgehaald voor duurzame doeleinden door internationale ngo’s gaat naar Inheemse gemeenschappen, stelt stichting Aralez. “Als hun land, gemeenschappen en rechten worden beschermd, beschermen we tachtig procent van de biodiversiteit. Dit is een belangrijk feit dat we moeten begrijpen, maar bij velen nog niet is doorgedrongen. Inheemse gemeenschappen staan aan de frontlinie bij het tegengaan van de groeiende klimaatrampen. Om deze reden was Dadá Borari een van de eerste keynote speakers op 12 oktober tijdens Indigenous Liberation Day, juist omdat hij een beschermer is van een van de rijkste en meest biodiverse plekken ter wereld.”

Dadá Borari legde het uit in zijn keynote speech: “We maken grote films over de dieren en de bomen, maar dat is niet genoeg, want de grote films laten niet de strijd zien van de Inheemse bewakers die de dieren, de bomen en de rivieren beschermen.” Deze opmerking van de Inheemse leider sluit aan bij de harde feiten dat op veel plekken wereldwijd Inheemse natuurbeschermers en verdedigers van land worden gedood of geïntimideerd wanneer ze koloniserende bedrijven proberen tegen te houden.

80/20-crowdfunding

Om bossen, biodiversiteit en de Inheemse bevolking te beschermen, is stichting Aralez op 12 oktober jl. een 80/20-crowdfundingscampagne begonnen. “De campagne is bewust zo opgezet dat tachtig procent van het geld rechtstreeks naar de Maró gemeenschap van Chief Dadá gaat. De resterende twintig procent wordt geïnvesteerd in de campagne van volgend jaar, zodat we weer een andere gemeenschap kunnen steunen die geconfronteerd wordt met voortdurende kolonisatie. Deze 80/20 verdeling is een verwijzing naar de tachtig procent biodiversiteit die vandaag door Inheemse gemeenschappen wordt beschermd. Hiermee wordt ook de ongelijkheid en scheve machtsverhouding in de witte klimaatbeweging aangekaart. De resterende twintig procent wordt gebruikt in de jaarlijkse campagne rond Indigenous Liberation Day.”

De opbrengst komt daarmee bewust níet ten goede aan het ‘ontwikkelingsverhaal’ dat wordt gepromoot door veel ngo’s, zo stelt Aralez. “De donaties gaan rechtstreeks naar de gemeenschap die Dadá Borari vertegenwoordigt, zonder tussenkomst van ngo-directeuren, dure kantoren, rekruteerders en wervers”. Op deze manier worden volgens de stichting “de koloniale machtsverhoudingen niet gereproduceerd”.

Dada
Dadá Borari Beeld door: Oscar Brak

Chief Dadá wordt in zijn werk ondersteund door onder meer Forest Forces, opgericht door criminoloog Tim Boekhout van Solinge. De organisatie bundelt onderzoeksvelden als criminologie en misdaadwetenschap met strafrechtelijk onderzoek om bos- en wildlife criminaliteit op te sporen en te voorkomen. Met de donaties kan worden geïnvesteerd in apparatuur zoals drones waarmee de gemeenschap kan controleren waar illegale ontbossingen plaatsvinden.

Nederland is een belangrijke handelspartner van Brazilië en negeert de schendingen van mensenrechten die worden gepleegd door de regering van Bolsonaro, stelt stichting Aralez. “Het is geen verrassing dat in 2019, onder het bewind van Bolsonaro, de ontbossing in het Amazonegebied naar nieuwe recordhoogten steeg. Waarbij er in 2019 meer dan tienduizend vierkante kilometer bos is gekapt. In 2020 steeg het nog eens met 23 procent. Daarnaast heeft Brazilië volgens Global Witness momenteel het op twee na hoogste aantal Inheemse mensen dat jaarlijks wordt vermoord, waarmee Brazilië een van de meest onveilige plekken is voor Inheemse natuurbeschermers.”

De ontmenselijking van de Inheemse volkeren in Brazilië is aan de orde van de dag en de genocide gaat onverminderd door, zo stelt Aralez. “Onze campagne loopt bewust tot 30 oktober. Op die dag zijn er weer verkiezingen in Brazilië. We hopen dat het regime zal veranderen.”

Nederlandse neo-koloniale investeerders in Brazilië

De Nederlandse regering is medeplichtig aan de vernietiging van het Amazonegebied, zo oordeelt stichting Aralez. “In haar rol als handelspartner adviseert en helpt Nederland de Braziliaanse regering met infrastructuurprojecten die grondstoffen onttrekken aan het Amazonegebied. Dit is onder meer gedocumenteerd in een rapport van Both ENDS en een artikel in OneWorld. Bovendien zijn commerciële banken en pensioenfondsen medeplichtig aan de vernietiging van het milieu en de schending van de rechten van de Inheemse bevolking.”

Feiten bevestigen de inzichten van de stichting. Volgens de Fair Finance Guide zijn 21 banken, verzekeraars en pensioenfondsen die actief zijn op de Nederlandse markt op dit moment betrokken bij de ontbossing in het Amazonegebied. Zes van de zeven Nederlandse banken, vijf van de negen verzekeringsmaatschappijen en tien van de tien Nederlandse pensioenfondsen hebben financiële relaties met een of meer ontbossingsbedrijven.

Wie de 80/20-campagne wil steunen, kan tot 30 oktober 2022 doneren via stichting Aralez op de IBAN-bankrekening: NL67 TRIO 0320036073. Je kunt ook doneren via de crowdfundingspagina van Forest Forces, die het hele jaar door geld zal blijven inzamelen.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.