Yalla!-bestuurslid Lody van de Kamp: “Toen we hoorden over de verschrikkelijke gebeurtenissen hebben we een zaaltje geboekt in Amsterdam-West. Toen burgemeester Halsema hoorde van ons plan nodigde ze ons bij haar uit. Ze vond ons initiatief heel belangrijk en wilde hier graag bij zijn. Terecht. Ik ben een groot voorstander van dit soort gesprekken. Het is de enige manier om iets te kunnen doen.”

Co-voorzitter Chantal Suissa-Runne van joodse huize: “De Joodse gemeenschap was nooit zo bezorgd en angstig als nu. Ze vrezen dat het antisemitisme weer zal oplaaien.” Tegelijk ziet zij ook groeiende islamofobie. “Dus ik zeg: hou elkaar vast (…). Het staat iedereen vrij om naar een solidariteitsbijeenkomst voor Israël of de Palestijnen te gaan. Als je maar nooit oproept tot haat. Als je de ander maar als mens blijft zien en op elkaar blijft vertrouwen.”

Co-voorzitter Fatima Akalai van islamitische huize: “Hoe ga je met elkaar in gesprek? We wilden niet polariseren, maar kijken hoe we samen verder kunnen. Elkaars pijn voelen en het conflict niet naar Nederland brengen. Er was en is veel onderlinge solidariteit.”

Naast burgemeester Femke Halsema was ook staatssecretaris Karien van Gennep aanwezig. Dit kan worden begrepen als signaal dat ook het landsbestuur veel waarde hecht aan dialoog, gesprek en ontmoeting, juist in tijden dat spanningen oplopen.

Lees ook

Schermafbeelding 2020-10-10 171240

Met ‘Yalla!’ slaan islamitische en joodse burgers de handen ineen

Pluriformiteit is een kracht die onze samenleving kan versterken, stellen initiatiefnemers

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.