Daan Cornelisse (22) is een van de rolmodellen voor deze campagne. Hij is afgestudeerd als communicatiemedewerker en zoekt een startersfunctie. Daan: “Ik heb een jaar lang gesolliciteerd, maar werd telkens afgewezen. Werkgevers gaven hierbij als reden dat ze ‘het niet zagen zitten’ met mijn epilepsie. Telkens afgewezen worden, terwijl je vrienden wel kunnen starten, is pijnlijk. Het maakt me verdrietig dat niemand dan ziet dat ik zoveel meer ben dan mijn epilepsie.” Inmiddels wordt Daan door stichting Emma at Work begeleid in zijn zoektocht naar werk.
Marlies van Hilten, directeur en een van de grondleggers van Emma at Work: “Met deze campagne willen we bewustwording creëren. Hoe inclusief is jouw organisatie? Is er plek voor een collega in een rolstoel of een collega die 20 uur kan werken?”
“Emma at Work begeleidt jongeren en werkgevers op het vlak van inclusie. Wij begeleiden jongeren van 15 – 39 jaar naar werk. Deze jongeren zijn intelligent en opgeleid, van MBO- tot universitair geschoold, maar hebben door hun aandoening een GAP op hun CV. Tijdens een GAP dealen de jongeren met hun ziekte: met revalidatie, acceptatie of herstel. Dat vraagt mijns inziens vooral om ons respect. Maar hun ervaring is dat ze niet mee mogen doen. Onze consultants horen dagelijks hoe deze jongeren door hun aandoening aan de zijlijn staan. Dat raakt me. Dit zijn doorzetters die een waardevolle toevoeging zijn voor je organisatie, en net als elke andere jongere een toekomstdroom hebben. Die hebben wij als maatschappij een plek te bieden.”

Van Hilten vervolgt: “Daarbij zorgt structurele werkloosheid ervoor dat ook andere toekomstplannen niet gerealiseerd kunnen worden. Zonder voldoende inkomen is het moeilijk om zelfstandig te wonen of sociaal mee te kunnen doen. Een baan is een grote factor voor geluk. Dat realiseren we ons niet voldoende.”
Emma at Work wil met deze campagne Nederland wakker schudden. “Willen we echt een arbeidsmarkt waarin alleen plek is voor kerngezonde mensen die 40 uur kunnen werken? Of kiezen we voor een arbeidsmarkt die een afspiegeling is van de maatschappij, waarin iedereen met ambitie aan de slag mag?” En Van Hilten vervolgt: “Onze jongeren kunnen niet wachten om aan het werk te gaan. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het gek dat zij geen kans krijgen. Ik hoop dat deze campagne als resultaat heeft dat werkgevers en recruiters kritisch gaan kijken naar hun wervingsprocedure en verder durven kijken dan een aandoening.”
Daarbij roept de stichting alle jongeren die door hun aandoening een GAP ervaren, op zich aan te melden voor het gratis trainingsprogramma de GAP Track. Dit doen ze op www.emma-at-work.nl/jongeren.
