Het programma gaat vanaf 19 juni van start in het Joods Museum in Amsterdam met de interactieve installatie Imagining Futures. De kracht van toekomstdenken in onzekere tijden. De installatie bestaat uit twee delen: het eerste deel is de weerslag van een workshop ’toekomstdenken’, in het tweede deel kunnen bezoekers zelf beelden uit de toekomst maken en toevoegen.
Kort na de geweldsescalatie van oktober 2023 tussen Israël en Hamas, ontwikkelde de Israëlische ontwerper en vredesactivist Mushon Zer-Aviv een workshop waarin hij mensen aanmoedigt zich verschillende toekomsten voor te stellen. Toekomsten waar ze naar verlangen of die ze juist willen voorkomen. Zijn methode draait om verbeeldingskracht en helpt mensen te beseffen dat de toekomst niet vastligt.
Het Joods Museum toont de resultaten van een workshop die Zer-Aviv samen met de Palestijns-Nederlandse politicoloog Dana Rentenaar in Amsterdam gaf. De deelnemers zijn mensen die in Nederland wonen en die familieleden in Israël, Gaza of op de Westelijke Jordaanoever hebben. In de installatie zie en hoor je in film en audio het proces dat zij doormaken. De tastbare uitkomsten van de workshop, hun beelden uit de toekomst, zijn te zien in een installatie waarin angst en hoop samenkomen.
Oorlogsgeweld en geopolitieke ontwikkelingen beïnvloeden direct of indirect het leven van velen. Mensen dreigen het vertrouwen in de toekomst en elkaar te verliezen en voelen zich bang of machteloos. Het Joods Cultureel Kwartier wil, aan wie dat wil, handvatten bieden om hiermee om te gaan. In het tweede deel van de installatie krijgen bezoekers daarom de gelegenheid hun eigen beelden uit de toekomst te maken en die een plek te geven in de installatie. Ze kunnen dit doen met de aanwezige instructies, met hulp van publieksmedewerkers, of door deel te nemen aan een begeleide workshop.

Naast de interactieve installatie organiseert het Joods Cultureel Kwartier in samenwerking met schrijver en programmamaker Mirthe Frese een publieksprogramma waarin de impact van het voortdurende conflict tussen Israël en Hamas op de Nederlandse samenleving wordt onderzocht. Het programma bestaat uit gesprekken, interviews, muziek en performances.
“Met aandacht voor de gevoeligheden binnen zowel Joodse als Palestijnse gemeenschappen wil het Joods Cultureel Kwartier ruimte bieden aan het delen van persoonlijke ervaringen, een genuanceerde dialoog en kennisoverdracht,” zo meldt het Joods Cultureel Kwartier. “Door verschillende stemmen aan het woord te laten, trachten we inzicht te geven in de complexe werkelijkheid van dit conflict en zijn verreikende gevolgen.”
Het programma vindt plaats in het najaar van 2025 op verschillende locaties, waaronder het Joods Museum.
Over het Joods Cultureel Kwartier
Het Joods Cultureel Kwartier presenteert en documenteert de geschiedenis en de aanwezigheid van Joden in Nederland. Dat doen we vanuit historisch perspectief, in het heden en met een blik op de toekomst. “Wij geloven dat kennis van de veelbewogen Joodse geschiedenis en de veelzijdige Joodse cultuur mensen kan helpen zichzelf en anderen beter te begrijpen. Het Joods Cultureel Kwartier wil een plek zijn waar bezoekers kunst, cultuur en erfgoed ontdekken en met elkaar in gesprek gaan. Een plek die ruimte biedt aan verschil en waar wordt gesproken over wat het betekent deel uit te maken van een pluriforme samenleving.” Zie: Joods Cultureel Kwartier.