In haar nieuwe boek stelt de Britse bestsellerauteur dat we moeten leren anders te denken en te voelen over onze natuurlijke omgeving om de dreigende milieuramp af te wenden. Ze is ervan overtuigd dat ons religieus erfgoed ons kan leren hoe we de spirituele band met de natuur kunnen herstellen.

525×840

De heilige natuur is een boek over deep ecology: het gaat over de wezenlijke verbinding tussen mens en natuur. Het is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in onze relatie met de natuurlijke wereld, zich zorgen maakt over de klimaatcrisis en beseft dat actievoeren niet genoeg is: we moeten op zoek naar nieuwe manieren om de aarde te behouden voor de generaties die na ons komen.

Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis werd de natuur als heilig beschouwd en geloofde men dat God of de goden in de natuur alomtegenwoordig waren. Dat gold voor bijna alle culturen en religieuze tradities ter wereld. Toen de westerse mens in de zeventiende eeuw God en de natuur van elkaar scheidde, was dat méér dan een breuk met duizenden jaren van verworven wijsheid en ervaring: we zagen er de legitimatie in om onze omgeving te plunderen en onszelf op een destructieve manier boven de natuur te plaatsen.

Armstrong stelt dat het niet genoeg is om ons gedrag te veranderen als we de dreigende milieuramp willen afwenden. In elk hoofdstuk van De heilige natuur behandelt ze een thema dat centraal staat in de wereldgodsdiensten – van dankbaarheid en compassie tot opoffering en geweldloosheid – en laat ze zien hoe we een verhouding kunnen ontwikkelen om opnieuw contact te maken met de natuur.

Karen Armstrong (1944) is een van de meest vooraanstaande schrijvers op het gebied van religie en aanverwante onderwerpen. Haar werk is vertaald in veertig talen en omvat internationale bestsellers als Een geschiedenis van God, De strijd om God, Islam, De kwestie God en Compassie. Ze ontving diverse onderscheidingen, en is onder meer eredoctor aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Op dinsdagavond 24 mei spreekt Karen Armstrong in Brussel over De heilige natuur in Bozar (Paleis voor Schone Kunsten, Brussel). Meer info over die bijeenkomst vindt u op de website van Bozar. Over een publieksbijeenkomst met Armstrong in Amsterdam op 25 mei is hier meer informatie te lezen. De bijeenkomst is ook te volgen via de livestream van Spui25.

Lees ook

Karen Armstong Flyer[6]

Voorpublicatie uit nieuw boek van Karen Armstrong ‘De heilige natuur’

Hoe ons religieus erfgoed kan leren de spirituele band met de natuur te herstellen

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.