Van Ekris (51) is programmaleider van Areopagus, de afdeling binnen de protestantse zendingsorganisatie IZB die zich richt op de ‘contextueel-missionaire’ toerusting van predikanten. In 2018 promoveerde hij cum laude op een proefschrift over profetische prediking (‘Making See. A Grounded Theory About the Prophetic Dimension of Preaching’).

Kees-van-Erik-Enhanced-SR – kopie
Kees van Ekris Beeld door: KokBoekencentrum

In een interview met Trouw zegt Van Ekris dat hij het komende jaar ’theologie voor het oprapen’ wil gaan bedrijven, waarbij hij plekken en personen bezoekt waar iets typerends gebeurt voor onze tijd en onze cultuur. Hij zoekt naar ervaringen van schoonheid, goedheid en waarheid in een tijd vol imponerend geweld en agressieve lelijkheid.

Van Ekris doceert homiletiek aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Eerder was hij gemeentepredikant in Zeist en Breukelen en zendingspredikant in Indonesië. Hij werkt regelmatig mee aan verschillende podcasts van de EO en schrijft maandelijks een column in het Nederlands Dagblad.

Beste theologische boek
De prijs voor het beste theologische boek gaat dit jaar naar Levenslessen van een rabbijn van NRC-journalist Annemiek Leclaire. De jury noemt de bundeling van interviews met rabbijn Awraham Soetendorp ‘een prachtig en wijs boek’.

Tijdens de avond werd ook bekend dat Thelma Schoon (27) is verkozen tot nieuwe jonge Theoloog des Vaderlands. Zij is jongerenpastor en diaken in de Oud-Katholieke Kerk. “Mijn vrienden vragen me weleens: ‘de kerk, hoe kóm je erbij?’ En in de kerk wordt gevraagd: ‘wat houdt jongeren bezig?’ Die combinatie van werelden maakt mijn leven en theologie spannend.” Op die spanende momenten wordt theologie relevant, stelt Schoon.

Bron: vimeo.com
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.