“De moord op de Palestijnse journaliste Shireen Abu Aqleh in Jenin op 11 mei 2022 heeft ons allen geschokt. Neergeschoten, en zij is niet het laatste slachtoffer in het voortdurende geweld in het Heilige Land. Als dochter van onze christelijke gemeenschap was zij in de hele regio bekend als verslaggeefster voor Al-Jazeera en duizenden mensen kwamen om haar rouwen. Het politiegeweld op haar begrafenis heeft ons met stomheid geslagen. De afgelopen twee maanden is er echter veel geweld geweest in het Heilige Land, waarvan het grootste deel de voorpagina’s niet heeft gehaald.

Bloedvergieten volgde op bloedvergieten en eiste het leven van Israëlische joden, Palestijnse Arabieren en ook anderen, allen slachtoffers van een conflict dat doorgaat en zijn onverbiddelijke tol eist. Wij rouwen om alle slachtoffers van dit eindeloze bloedvergieten, Joodse Israëli’s, Palestijnse Arabieren en anderen die zijn omgekomen. Wij blijven uitroepen dat geweld verkeerd is en geen oplossing zal brengen, maar alleen meer geweld.

Tegelijkertijd spreken wij ook onze bezorgdheid uit over wat de toekomst zal brengen. De politieke autoriteiten die over de toekomst in Israël-Palestina beslissen en de belangrijkste segmenten van de internationale gemeenschap, lijken niet bereid om in waarheid en met moed na te denken over wat er in het Heilige Land gebeurt. Daardoor kunnen zij niet optreden om de oorzaken van dit geweld uit te roeien. In onze poging om de wortel van dit geweld te begrijpen, willen wij het op geen enkele manier goedpraten, maar begrip is de enige manier om een begin te maken met het vinden van een uitweg uit deze dodelijke cyclus.

Pictures_of_Shireen_Abu_Akleh_in_the_streets_of_Jerusalem
“Tot ziens, Shireen. Vrede voor jouw ziel” Beeld door: Wikipedia

Wat is er de laatste tijd gebeurd? In de afgelopen twee maanden zijn 45 Palestijnen, 16 Israëli’s en twee migrerende werknemers gedood in wat is genoemd: “een nieuwe cyclus van geweld”. En het geweld duurt voort. Hoewel dit geweld zich voornamelijk afspeelt in Palestina, dat nog steeds door Israël wordt bezet, heeft het zich ook gemanifesteerd op Israëlisch grondgebied, waar 15 Israëli’s zijn omgekomen bij aanslagen die door Palestijnen werden gepleegd als vergelding voor Israëlisch geweld. Het is inderdaad van belang erop te wijzen dat dit geweld een integrerend deel uitmaakt van het aanhoudende conflict.

Waarom sterven er mensen? Zolang het conflict tussen Israëlische joden en Palestijnse Arabieren voortduurt, zolang er geen rechtvaardigheid, geen gelijkheid en geen vrede is in het Heilige Land, geen oprechte inzet om het conflict te beëindigen, zal de dood blijven zegevieren. Zolang aan degenen die in Oost-Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook wonen, een regime van militaire bezetting blijft worden opgelegd, en zolang binnen de Staat Israël een regime van discriminatie blijft bestaan, zal er geen einde komen aan de cyclus van geweld.”

Op de website van Kairos Sabeel Nederland is de volledige verklaring van de katholieke kerkleider Michel Sabbah uit Jeruzalem in het Nederlands te lezen.

Lees ook

israel-palestina

“Situatie in Heilige Land vraagt om interreligieus appèl”

Het begrip burgerrechten zou centraal moeten staan, meent Gied ten Berge

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.