Op een terrasje aan de Prinsestraat in Den Haag vierden we allen als Nederlanders onze Koninginnedag. De hele dag bracht ik daar door in onze ‘Arabische lounge’. Ik beschilderde handen met henna; er waren ook een buikdanseres en muzikanten, een theeschenker en een fotograaf. Voorbijgangers keken geïnteresseerd toe en als ze plaats namen op onze poefs, nipten ze binnen de kortste keren van hun mierzoete muntthee, gaven ze zich over aan mijn creatieve hennamotieven en deinden ze mee op de opzwepende Arabische klanken uit de luit en de derbouka’s.
In de trein naar huis was iedereen in opperbeste stemming. Wat meestal een stille rit zonder conversatie is, bleek vandaag een reisje met gesprekken over het weer, drinken in de vroege middaguren, integratie, de NS en andere onderwerpen. We waren een ‘wij’. Mijn jongste zusje was bij me en ze genoot van de dag. Een lekker frietje, het gesprek van onze reisgenoten in de trein en het heerlijk zonnetje. Eenmaal thuis zakte alles als een kaartenhuis in elkaar. Alsof ik de dag gedroomd had en niet zelf beleefd. Nog met mijn schoenen aan zette ik de tv aan. Ik wilde me net gaan omkleden toen ik de stem van Beatrix hoorde. In de headlines van het NOS-journaal las ik dat het geen terreur was. Ik had nog geen idee wat de aanleiding was, maar ik hield mijn hart vast. Als Marokkaanse Nederlander zijn dit pijnlijke momenten. Je denkt alleen maar: “Lieve Allah, nee! Laat het geen Marokkaan zijn, geen moslim.” Wat er precies was gebeurd drong niet tot me door. Ik keek naar alle tv-journaals, zappend en zoekend naar de verlossende woorden: de beschrijving van de dader, die mij mijn rust zou teruggeven. Een kleine twintig minuten later kwam eindelijk de verlossing: het ging om een 38-jarige autochtone Nederlander. “Past dit in jullie cultuur? Is de integratie mislukt? Waarom is dit geen terreur?” Even, heel even, voelde ik woede opkomen, vanwege het grote verschil in berichtgeving. Want deze vragen werden natuurlijk alleen in mijn hoofd gesteld. Maar even snel als de woede opkwam, liet ik het los. Zo wil ik vandaag niet denken, vandaag niet, niet na de woorden van Beatrix. Angst is een vreemde emotie. Ineens was ik geen onderdeel meer van het wij, waar ik eerder deze dag zo intens van genoot.
Allerlei vragen drongen zich op. Waarom, wat en hoe? De aangeslagen koningin deed me meer dan ik ooit had verwacht. In wat voor wereld leven we toch? Zekerheden die we voor vanzelfsprekend nemen, lijken ineens zo kwetsbaar. Niet líjken, ze zíjn het gewoon. Maar ik wil niet in een land leven waar we Koninginnedag niet kunnen vieren zoals we dat gewend zijn – zoals ík het al decennialang gewend ben. Ik was bang dat mijn etnische groep als geheel als dader neergezet zou worden. De koningin en haar familie waren wellicht bang voor hun eigen leven. En W!J? Waar is W!J bang voor? Als ik een poging mag doen in naam van W!J: W!J is bang om die ene dag te verliezen; die ene leuke, gezellige dag, waarop jong, oud, zwart, geel, blank, arm, rijk, gezond – het hele land samen feestviert. De dag waarop criticasters van de multiculti-maatschappij ongelijk hebben. Ik ben bang om die ene dag, die Nederland zo Nederland maakt, Nederland zoals het zou moeten zijn, in alle geuren en kleuren, te verliezen. Koninginnedag is niet alleen de dag van onze vorstin, zoals ik op tv hoorde. Dit is ónze dag, van alle Nederlanders.
Prachtige column Fatima! Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Echt, ik was gisteren echt aangeslagen toen ik het hoorde. Niet in het minste om de slachtoffers, hun naasten, de Koninklijke familie en de rest van Nederland waartoe ik behoor.
Wees gegroet,
In
Prachtig allemaal. Maar al die opgefokte Marokkaantjes in achterstandswijken zien het toch een tikkeltje anders, om het maar even scherp te stellen. En die gasten bepalen toevallig wel het beeld dat de gemiddelde autochtone Nederlander heeft van allochtonen. Wat doe je met die groep Fatima? Theedrinken?
Beste wietroker,
Wat bedoel je met ‘zien het toch allemaal anders’?
Ik dacht dat het een uitspraak van Robert Anton Wilson was (die van Illuminatus!) – we kunnen het in onze huidige tijd niet meer permitteren dat er mensen of groepen zijn die zich verongelijkt voelen. Er zijn tegenwoordig veel te veel mogelijkheden voor een enkeling of een kleine groep om grote ongelukken te veroorzaken. Dus of ze nu gelijk hebben met hun wrok of niet, we zullen die lui moeten benaderen voordat de zaken uit de hand lopen.
@dirk Wat denk je zelf Dirk? De Marokkaanse ‘prinsjes’ zonder enig normbesef en zonder respect voor wie of wat dan ook.
Ha Wietroker.
Fijn dat je mij, Fatima, ook een Marokkaantje uit een achterstandswijk, de ruimte geeft om te reageren op je reactie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gedrag van groepen mensen, of dat nou Marokkanen of autochtonen betreft. En als jij zelf jouw beeld laat bepalen van je medeburgers door wat je uitvergroot ziet in de media, dan is dat jouw eigen verantwoordelijkheid.
Wat doe je erzelf aan om je beeld te toetsen op de realiteit?
Ik schrijf, zoek contact en drink inderdaad af en toe een kopje thee. En waarom is mijn beeld nu niet negatief over alle autochtonen terwijl Fortuyn wijlen is, en deze aanslag op de Koningin van al die Nederlanders, ook door een autochtoon is gepleegd?
Zo komen we er niet, met verwijten naar elkaars hoofd slingerend. Laten wij samen een kopje thee drinken, dan mag je alles vragen over Marokkaantjes. Deal?
Helaas is mijn beeld van de ‘Marokkaanse prinsjes’ niet gebaseerd op wat de media uitkramen, maar op ervaringen ‘op de werkvloer’ in buurthuizen. Eerst had ik nog wat linkserige wereldverfbeteraars-opvattingen, maar die zijn door mijn ervaringen radicaal weggevaagd. Ik smijt niemand verwijten naar het hoofd, maar conatsteer simpele feiten. Triest, maar waar.
Wietroker,
wat heb je dan concreet meegemaakt waardoor je veranderd bent van gedachten? Ikzelf werkte met AMA’s in AZC’s jaren geleden. Heb daar ook een kater aan overgehouden: niks deugde in Nederland, handen ophouden voor nog meer geld en ga zo maar door. Ik heb moeite moeten doen om mijn hoop voor een beter Nederland niet te verliezen. Gelukkig is dat gelukt, maar wel met een bijsmaak. Ik ben harder geworden, realistischer ook, maar tegelijkertijd zie ik ook dat slechte wetgeving beeldvorming enorm kan beinvloeden.
Je kunt het volgens mij zelf invullen Fatima. Zoals ik al heb gezegd: volkomen respectloos jegens wie of wat dan ook. Volkomen verpest thuis door een totaal gebrek aan opvoeding en alles op een presenteerblaadje aangereikt krijgen. Ik noem ze niet voor niets ‘prinsjes’. Ik vrees dat we met een paar verloren generaties zitten.
Beste Wietroker,
Het gaat mij er niet om te ventileren dat er niets aan de hand is met bepaalde jongens uit bepaalde gezinnen. Waar ik tegen ageer is het directe verband wat gelegd wordt tussen etniciteit en bepaald gedrag van jongens. Natuurlijk zijn er Nederlandse jongens met een Marokkaanse achtergrond die problemen hebben, problemen veroorzaken en die aangepakt moeten worden. Maar als dat benoemen van die problemen gepaard gaat met uitvergroten van zaken, napraten van media en ongenuanceerde beeldvorming dan stuit mij dat tegen de borst.
Bepaalde jongens worden inderdaad als prinsjes opgevoed waarin ze een aparte plek innemen in het gezin. Dezelfde problemen die deze jongens hebben en de overlast die ze soms veroorzaken zijn de dezelfde problemen die ook autochtone jongens hebben in witte wijken waarin mensen in vergelijkbare omstandigheden samenleven. Maar doordat onze waarnemingen en zelfs onze meetinstrumenten voor beleid naar kleur kijken, ontstaat er een onrealistisch en soms zelfs discriminerend beeld wat leidt tot negatieve beeldvorming over een hele etnische groep. Dus problemen benoemen = JA. Ouders aanspreken over gedrafg van hun kinderen =JA. Mensen op basis van etniciteit en negatieve beeldvorming over een kam scheren = NEE. Wat dit betreft moeten we leren van de Europese geschiedenis en waartoe deze dingen kunnen leiden, als een gek ze maar wil misbruiken.
Het spijt me, Fatima, maar ik ben het zeer met je oneens voor wat betreft de samenhang tussen etniciteit en destructief maatschappelijk gedrag. Die zie ik namelijk overduidelijk. Wat je zegt kan ik natuurlijk zelf ook wel bedenken. Is zo’n beetje de standaard politiek-correctie reactie, maar over dat stadium ben ik allang heen. In feite kun je zeggen dat ik een hele groep al gewoon heb afgeschreven. Klinkt verwerpelijk natuurlijk in jouw oren, maar ik heb er vrede mee.
Wietroker,
Waarom bied je je excuses aan? Een eigen mening is er om met elkaar over te discussieren. Ik ben het inderdaad met je oneens maar ik hoef daarvoor geen excuses. Ik wil je vragen wat je bedoelt met de samenhang tussen etniciteit en destructief maatschappelijk gedrag. Wat betekent dat? Dat Marokkaans zijn altijd tot bepaald gedrag leidt? En is dat dan beperkt tot het Marokkaans zijn of zijn alle linkse activisten ala vd G. moordenaars? Zijn alle blanke mannen van 38 in staat op Koninginnedag…. Nou ja, je begrijpt mijn punt. Wanneer is die relatie er dan en wanneer niet? En is dit niet juist wat wij in Nederland strafbaar hebben gemaakt. Het bij voorbaat mensen veroordelen en dus uitsluiten op basis van geloof, ras, cultuur of whatever? En mijn laatste vraag. Waarom worden genuanceerde uitspraken over ingewikkelde maatschappelijke problemen zoals hier meteen weggezet als politieke correctheid? Zoals overigens ook gebeurt met rechste uitlatingen?
Die groep die jij hebt afgeschreven, ben benieuwd wie dat dan zijn? En wie of wat maakt ze tot groep? Ik betrap mijzelf nog dagelijks op vooroordelen, maar ben me ervan bewust en zorg dat ik elke keer mensen als individu bekijk en niet als lid van een groep waar ik allerlei zaken aan toeken.
Excuses? In geen geval. Dat ‘spijt me’ is bij wijze van spreken, omdat ik je niet wil kwetsen, Fatima. Mijn standpunt is duidelijk. Daar wil ik het bij laten. Ik bewonder je vasthoudenheid om er nog wat van te maken met deze ontspoorde gasten. Voor mij is er maar een remedie: opsluiten en heropvoeden, net zo lang tot ze zich weten te gedragen en het niet verpesten voor mensen van dezelfde herkomst.
Jammer dat je de handdoek in de ring gooit. Ik bespeur ook iets van onzekerheid of iets wat lijkt op onvoldoende geloof in eigen standpunten, maar misschien heb je hier gewoon geen tijd meer voor?
jammer, wees alleen alert op je gekleurde blik waarmee je naar medeburrgers kijkt en ze bijvoorbaat veroordeelt en afschrijft.
greetz, Fatima
Nou nou Fatima. dat klinkt allemaal wel erg paternalistisch. Daar moet je dus bij mij niet mee aankomen. En gaan we de psycholoog uithangen? Brrr. Heel erg eng allemaal.