Bijbels Museum, Buitenplaats Doornburgh en kunstenaar Marieke Ploeg nodigen bezoekers van harte uit om op de laatste tentoonstellingsdag na afloop van hun bezoek een godinnenbeeldje uit te zoeken uit de installatie Asjera’s terugkeer. Ze mogen deze Asjera’s mee maar huis nemen om zo Asjera weer een thuis te geven.

EXODUS de tentoonstelling opent met de installatie Asjera’s terugkeer. Hierin vraagt kunstenaar Marieke Ploeg met een stoet van godinnenbeeldjes aandacht voor Asjera, de vrouwelijke verschijningsvorm van God. Ploeg maakte opnieuw ruim drieduizend beeldjes naar voorbeeld van de circa drieduizend godinnenbeeldjes die bij opgravingen in en rond Jeruzalem zijn teruggevonden. Asjera werd daar enkele millennia geleden vereerd als de wederhelft van Jahweh. Na de verwoesting van de eerste tempel (586 voor Christus) was er voor haar geen plaats meer in de steeds patriarchaler wordende samenleving. Ze verdween uit de verhalen en daarmee uit ons collectieve bewustzijn.

Exodus – Marieke (1) (1)
Impressie van installatie ‘Asjera’s terugkeer’

Ploeg maakte niet alleen een installatie van de beeldjes, maar nodigde bezoekers ook regelmatig uit om een beeldje mee te nemen naar huis. Zo keerde Asjera terug uit ballingschap om haar plek in onze huiskamers, verhalen en bewustzijn weer in te nemen. Ze keerde terug naar haar plaats, naast – en in evenwicht met – haar mannelijke helft.

Het kunstwerk Asjera’s terugkeer bracht veel teweeg. Kranten schreven erover, mensen raakten ontroerd door dit statement voor gelijkwaardigheid. Zo’n 250 mensen hielpen tijdens meemaakdagen op de Buitenplaats en in het atelier van de kunstenaar met het produceren van duizenden godinnenbeeldjes. Al ruim 1100 beeldjes vonden hun weg naar een huiskamer.

Zoek ook een beeldje uit om mee te nemen

Nu de einddatum van de tentoonstelling nadert, zoeken ook de 1900 Asjera’s uit de vaste installatie een nieuw thuis. Bijbels Museum, Buitenplaats Doornburgh en kunstenaar Marieke Ploeg nodigen bezoekers van harte uit op de laatste tentoonstellingsdag, zondag 24 september, na afloop van hun bezoek een beeldje uit te zoeken en mee te nemen uit de installatie. En om Asjera thuis een eigen mooie plek te geven. Zo zet het kunstwerk Asjera’s terugkeer zich ook voort na de expositie EXODUS, verspreid over drieduizend huiskamers.

EXODUS 23 maart 2023 opening-165
Eerder nam ook Rikko Voorberg een Asjera mee naar huis
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.