Wat betekent het voor het nieuws als alle nieuwsmakers op elkaar lijken? Welke verhalen missen we daardoor als publiek? In ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ onderzoeken de auteurs de blinde vlek van actualiteitenmedia. Met ruim vijftig journalisten, opiniemakers en deskundigen nemen zij de redactiecultuur en de journalistieke manier van werken onder de loep. Uniek, want nog nooit spraken zo veel journalisten zich openlijk uit over hun ervaringen op de nieuwsvloer en deelden hun ideeën over inclusieve journalistiek. (De namen van geïnterviewden staan onderaan het persbericht).
Auteurs Papaikonomou en Dijkman volgden ook twee jaar lang de redactie van online platform De Correspondent in haar zoektocht naar meer diversiteit. Wat komen zij tegen op hun zoektocht en wat kunnen actualiteitenredacties daarvan leren?
Boekpresentatie
Op donderdag 5 april om 19.30 uur wordt ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ gepresenteerd in samenwerking met ROSE stories in VondelCS, Vondelpark 3, Amsterdam. In een live talkshow praten een aantal geïnterviewden uit het boek over hoe we de journalistiek inclusief kunnen maken. Er is uitgebreide gelegenheid om na te praten over inclusieve journalistiek. Aanmelden is verplicht en kan via [email protected].
Over de auteurs
Zoë Papaikonomou (1982) is onderzoeksjournalist en mediadocent. Na een studie Geschiedenis en Arabisch werkte zij als nieuwsverslaggever bij de Amsterdamse stadszender AT5 en als hogeschooldocent Journalistiek.
Annebregt Dijkman (1979) is adviseur en onderzoeker, gespecialiseerd in radicalisering en gewelddadig extremisme. Ze is opgeleid als docent islam en organisatieantropoloog.
Heb je een boze moslim voor mij? | verschijnt april 2018 | 176 pagina’s | Paperback | ISBN 978 946298 878 1 | €24,95 | Uitgeverij Amsterdam University Press
Voor een interview met de auteurs van het boek Heb je een boze moslim voor mij? elders op Nieuw Wij: klik hier.